Kansanedustaja Anna Kontula puolustaa toimiaan Gazassa asian tärkeydellä – kertoi pohtineensa diplomaattisen selkkauksen vaaraa

Pekka Haavisto kommentoi Anna Kontulan pidätystä Israelissa:"Asia tullaan selvittämään" 7:49
Haavisto sanoi, että Israelin tapahtumat tullaan selvittämään.

Israelin poliisi otti kiinni maanantaina kansanedustaja Anna Kontulan (vas.) kansainvälisen aktivistiryhmän kanssa. Kontula kertoi tiistaina tiedotteessa pyrkineensä järjestämään Gazan rajalla mielenilmauksen kiinnittääkseen huomion Gazan epätoivoiseen tilanteeseen.

– Olin matkalla demonstraatioon, jossa tarkoituksena oli tunkeutua Gazaan protestoidakseni siellä humanitaarisen kriisin aiheuttanutta saartoa vastaan, Kontula kertoo. Kontula sanoi halunneensa myös protestoida Suomen asekauppaa Israelin kanssa.

Kontulan mukaan poliisi pysäytti tiesululla auton ja vei hänet poliisiasemalle kuulusteluihin. Poliisi piti häntä siellä kymmenen tuntia. Tiistaina Kontula oli yhä Israelissa mutta matkustamassa pian takaisin Suomeen.

Kertoo joutuneensa painostetuksi

Kontulan mukaan häntä yritettiin painostaa kirjoittamaan lausunto, jossa hän olisi hyväksynyt itseensä kohdistuneet epäilyt muun muassa tutkinnan häiritsemisestä. Hän ei suostunut allekirjoittamaan lausuntoa, jota ei pitänyt todenmukaisena.

Israel ja Egypti ovat saartaneet Gazaa vuodesta 2007. Israelin mukaan saarto on tarkoitettu estämään lännessä terroristijärjestönä pidetyn Hamasin toimintaa.

YK:n mukaan Gazan saarto on taas "räikeä kansainvälisen oikeuden loukkaus". YK:n mukaan noin miljoona ihmistä alueella tarvitsee saarron vuoksi välitöntä ruoka-apua selvitäkseen.

"70-lukulaista"

Gazaan tunkeutumisessa on olemassa diplomaattisen selkkauksen vaara. Kontula kertoo pohtineensa asiaa etukäteen.

– Minusta sellainen asenne, että kansainvälisen oikeuden loukkauksia ei tulisi kritisoida, jos se saattaa huonontaa (maiden välisiä) suhteita, kuulostaa kauhean 70-lukulaiselta.

Kontulan puolue vasemmistoliitto istuu hallituksessa. Kontulan mukaan vasemmistoliitosta tuskin kukaan vastustaisi asekaupan lopettamista Israelin kanssa, mutta hänen mukaansa erilaiset vaikuttamisen keinot eivät sulje toisiaan pois.

– On asioita, joissa maailman huomio on niin paljon muualla, että tavanomaiset, poliitikonkaan käytössä olevat keinot eivät riitä niiden agendalle nostamiseen ja joissa kysymys on niin tärkeästä asiasta, että huomion vaatiminen on perusteltua.

Li Andersson: Toiminta linjassa puolueen arvojen kanssa 

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson sanoo, että rauhanomainen kansalaistoiminta on linjassa vasemmistoliiton arvojen kanssa.

– Rauhanomainen kansalaistoiminta ihmisoikeuksien puolesta on linjassa vasemmistoliiton arvojen kanssa. Israelin kanssa tehtävä asekauppa on asia, jota olemme kritisoineet pitkään, ja johon yritämme saada muutosta hallitusyhteistyön puitteissa, hän kirjoitti Twitterissä.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) taas sanoi, että kansanedustajat ovat vapaita ilmaisemaan mielipiteitään.

STT ei tavoittanut pääministeri Sanna Marinia (sd.) kommentoimaan asiaa. 

Lue myös:

    Uusimmat