Eduskuntatalon portaat täyttyivät pehmoleluista – nalleprotestissa vaaditaan oikeutta Gazan lapsille

"Tuntuu, että joidenkin elämä ja lapsuus eivät ole yhtä tärkeitä kuin toisten."

Helsingissä Eduskuntatalon portaille asetellut nallet ja muut pehmolelut muistuttivat lapsiuhreista Gazassa, jossa Israelin pommitukset ovat jatkuneet jo viikkoja.

Sunnuntaina järjestetyssä "Nallesulku"-mielenosoituksessa vaadittiin muun muassa välitöntä tulitaukoa, humanitaarisen avun toimittamista Gazaan ja Gazan saarron lopettamista.

Mielenosoittajien portaille jättämät pehmolelut oli tarkoitus lahjoittaa Suomen Punaiselle Ristille, joka toimittaa ne vastaanottokeskuksiin.

Helsingin poliisin arvion mukaan sunnuntain protestissa oli paikalla noin 200 ihmistä. Protestiin osallistuivat muun muassa Anna Nadasi ja Leea Nevala. He kertoivat STT:lle tulleensa paikalle etenkin palestiinalaisten lasten tilanteen vuoksi.

– Tuntui, että on korkea aika tulla. En ole aiemmin käynyt näissä mielenosoituksissa, vaikka olen halunnut. Erityisesti lasten tilanne on surettanut paljon, Leea Nevala sanoi.

Molemmat sanoivat myös olleensa hämmentyneitä ja jopa pöyristyneitä siitä, että Suomi äänesti YK:ssa tyhjää Gazaan tulitaukoa vaatineessa päätöslauselmassa viime viikolla.

– Eihän kukaan voi itse valita sitä, minne syntyy. Jos kyse olisi Suomessa syntyneistä lapsista, niin miten suhtautuisimme tähän asiaan. Tuntuu, että joidenkin elämä ja lapsuus eivät ole yhtä tärkeitä kuin toisten, Anna Nadasi sanoi.

"On ollut voimaton olo"

Helsinkiläinen Heikki Pölönen kertoi tulleensa paikalle tehdäkseen edes jotain Gazan tilanteen eteen.

– On ollut aika voimaton olo, kun seuraa uutisia ja sitä, miten vuosikymmeniä jatkunut tilanne on eskaloitunut niin, että tuhansia lapsia on kuollut.

Pölösen mukaan näyttää siltä, että kansainvälinen yhteisö ei kykene tekemään ratkaisuja, jotka helpottaisivat Gazan tilannetta.

– Kansainvälinen yhteisö näkee konfliktin hankalana poliittisena tilanteena, ja siihen liittyy monia erilaisia intressejä. Ja kun yllättäen tapahtuu jotain, jossa kuolee tuhansia siviilejä, niin ei pystytä pitämään kiinni sodan säännöistä, joiden mukaan siviilejä on aina turvattava. Se paljastaa, että jollain tasolla järjestelmä on rikki.

Tapahtumassa puhunut suomalais-palestiinalainen valokuvaaja Nora Sayyad sanoi, että on turhauttavaa joutua puhumaan palestiinalaisten ihmisarvon puolesta vuodesta toiseen.

– Me olemme samanarvoisia ihmisiä kuin kaikki muutkin, hän sanoi.

Lapsiuhreja raportoitu lähes 4 000

Myös YK varoitti sunnuntaina Gazan lapsien tilanteen olevan katastrofaalinen.

YK:n mukaan Gazassa on viime viikkoina raportoitu kuolleen ainakin yli 3 900 lasta. Uhriluvun pelätään nousevan, sillä lapsia on kateissa yli 1 200.

– Viimeisen neljän viikon aikana yli 40 prosenttia Gazassa kuolleista on ollut lapsia, YK sanoi.

Israel on tehnyt lukuisia ilmaiskuja Gazaan sen jälkeen, kun Gazaa hallinnoiva äärijärjestö Hamas iski Israeliin 7.lokakuuta.

 

Lue myös:

    Uusimmat