Mielenosoitukseen matkalla ollut kansanedustaja Anna Kontula otettiin kiinni Israelissa – kymmenen tunnin jälkeen hän pääsi vapaaksi: "Minua yritettiin painostaa"

Vasemmistoliiton kansanedustaja Anna Kontula otettiin kiinni Israelissa mielenosoituksessa.

Kansanedustaja Anna Kontula aikoi osallistua eilen Israelissa aktivistiryhmän mielenilmaukseen. Mielenosoitus haluttiin järjestää Gazan rajalla. 

Kontula kertoo MTV Uutisille, että hänet otettiin poliisin toimesta kiinni matkalla kohti Gazan rajaa ja vapautettiin kymmenen tuntia myöhemmin. Hän kuului viiden hengen seurueeseen.

Kontulan mukaan Israelin poliisi otti hänet kiinni epäiltynä laittomasta maasta poistumisesta, eli yrityksestä pyrkiä Gazaan ilman Israelin lupaa. 

Hän sanoo, ettei kiinniotettuna suostunut allekirjoittamaan lausuntoa poliisin vaatimuksista huolimatta. 

– Kuulusteluissa oli joitain epäasiallisuuksia. Minua yritettiin painostaa allekirjoittamaan paperi, jonka sisältöä en edelleenkään täysin ymmärrä, sillä se oli hepreankielinen.

Hän sanoo poliisin huutaneen kuulusteluissa ja uhkailleen pidättämisellä, jotta hän allekirjoittaisi paperin. 

Kontulan käsityksen mukaan lapun allekirjoittaessaan hän olisi kuitannut poliisin häneen kohdistamia epäilyjä, kuten tutkinnan häiritsemistä ja yleisen turvallisuuden vaarantamista, joita hän ei pitänyt totuudenmukaisina. Lopulta poliisi päästi Kontulan vapaaksi.

Kontulan mukaan mielenilmauksen tarkoituksena oli kiinnittää huomiota Gazan tilanteeseen. Hän vastustaa Gazaan rakenteilla olevaa muuria ja Suomen asekauppoja Israelin kanssa. 

– Gazassa rakennetaan parhaillaan muuria, joka on valmistuessaan sellainen, että kaksi miljoonaa ihmistä, joista miljoona on lapsia, on suljettu totaalisesti suomalaisen kunnan kokoiselle alueelle. Heillä ei ole mahdollisuutta pitää talouttaan itse pystyssä ja jossa on säädelty, mitä tavaraa ja minkä verran ruokaa alueelle saa tuoda, Kontula perustelee.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja