Mainos

Kansallismielisyyden vahvistuminen arveluttaa Korholaa ja Terhoa

MTV:n Matkalla Brysseliin -nettivaalitentissä kohtasivat tänään kokoomuksen Eija-Riitta Korhola ja perussuomalaisten Sampo Terho.

Ehdokkaita yhdistää Nato-kanta ja arveluttaa kansallismielisyyden nousutrendi maailmalla Intian vaalituloksen ja Ukrainan tilanteiden vuoksi. Perussuomalaisten Sampo Terho pitää etenkin Venäjän suuntaa kielteisenä.

Natoon – mutta ei nyt

Korhola ja Terho ovat yksimielisiä siitä, että Suomen tulisi liittyä Natoon. Molemmat ovat olleet viime vuodet EU-parlamentin jäseniä ja kuopanneet ajatuksen siitä, että pelkkä eurooppalainen puolustusyhteistyö olisi mahdollista. He kuitenkin arvelevat ajan Nato-jäsenyydelle olevan väärän.

Eija-Riitta Korholan mielestä ratkaisu olisi pitänyt tehdä jo aiemmin.

– Juuri nyt sen keskustelun voimakas virittäminen voi kärjistää tilannetta, Korhola arvioi.

Sampo Terho on puolestaan sitä mitä, että Natoon kuuluminen on pienempi paha kuin olla sieltä poissa. Hänen mukaansa 22 jäsenvaltiota on jo ratkaisunsa tehnyt Natoon liittymällä, eivätkä ne lämpene EU:n päällekkäisille samantyyppisille toiminnoille.

– Nato-keskustelu ja mielikuva on häkellyttävän erilainen näissä maissa, jotka siihen kuuluvat. He näkevät  aidosti, että Nato on vapauden ja demokratian turva, kun Suomessa vieläkin puhutaan Natosta sotilasliittona, Terho sanoo.

Kansallismielisyyden vahvistuminen askarruttaa

Eija-Riitta Korhola sai kuulla Intian "vaalijytkystä" juuri ennen tenttiä. Intiassa hindunationalistisen BJP:n murskavoitto on saanut paitsi maan vähemmistöryhmät pelkäämään, myös Korholan huolestumaan.  

– Nythän nousee huoli siitä, miten Intian muslimivähemmistölle ja kristitylle vähemmistölle käy, koska hindunationalismiin on liittynyt pommi-iskuja, Korhola pohtii.

Vaikka perussuomalaisuus yhdistetään kansallismielisyyteen, ollaan naapurimaassamme Venäjällä Terhon mielestä menossa liian pitkälle.

– Venäjällä kyllä kieltämättä tuntuu olevan tällainen muutos kohti kovempaa ja – täytyy sanoa – ehkä rajaavampaa kansallismielisyyttä, sellaista kansallismielisyyttä, joka on luonteeltaan jopa kielteistä" , Terho arvioi.

Perussuomalaiset etsivät kavereita

Euroopan unionin suurin ryhmä EPP on tarjonnut poliittisen kakkoskodin Eija-Riitta Korholalle jo vuosia. Silti parlamentaarikko on valmis seisomaan vasemmiston  rinnalla, kun kyse on Suomea ja suomalaisia koskettavista asioista.

Sekä Korhola että Terho luonnehtivat unionin ryhmäkuria löyhäksi.

Sampo Terho odottaa kuitenkin mahdollista uutta EU-kriittisten ryhmää, johon sopisi satakunta EU-kriitikkoa. Se takaisi kolmanneksi suurimman ryhmäkoon parlamentissa.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.