Mainos

Kansalaisjärjestöt: Stora Enson kommentointi varomatonta

Stora Enson maajohtaja Lauri Peltola pitää lapsityövoiman käyttöä parempana ratkaisuna kuin lasten päätymistä kaduille. Kansalaisjärjestöt pitävät kommenttia varomattomana.

– Stora Enso on meidänkin kanssa tehnyt yhteistyötä lastenoikeusperiaatteista. On varomatonta lähteä hyökkäämällä tähän asiaan. Kyllähän yhtiön täytyisi vastata niin kuin heillä tehdään: jos ovat tietoisia tästä lapsityöongelmasta, niin heidän tulisi kertoa, mitä kaikkea tekevät ongelman kitkemiseksi, kertoo Unicefin ohjelma- ja vaikuttamistyön johtaja Inka Hetemäki.

– Erittäin huonosti kommentoitu. Kun lähdetään vastuullisena ja pohjoismaisena yrityksenä Pakistaniin avaamaan yhteisyritystä, heillä on kyllä selkeät tiedot siitä, millainen tilanne maassa on, jatkaa Pelastakaa Lapset ry:n ohjelmajohtaja Anne Haaranen.

Hetemäen mielestä ei myöskään ole hyvä, että yksittäiset yhtiöt nousevat median silmätikuiksi lapsityövoima-asioissa.

– Vastareaktio voi olla se, että yritykset ovat hiljaa eivätkä kerro niistä haasteita, mitä kohtaavat. Tai sitten niin, että perutaan heti suhteet lapsityövoimaa käyttävän tehtaan kanssa, sekin on hätäratkaisu. 

Lasten koulunkäynti taattava

Pelastakaa Lapset ry:n ohjelmajohtaja Anne Haaranen arvioi, että lapsityövoimaa voisi kitkeä, jos aikuisille työntekijöille maksettaisiin parempaa palkkaa.

– Palkka on niin pieni, etteivät töihin mene aikuiset, vaan lapset. Jos halutaan tukea perheitä, lapsia ja koulutusta, työstä pitää maksaa riittävästi. Silloin aikuiset voivat huolehtia lapsistaan paremmin.

Unicefin ohjelma- ja vaikuttamistyönjohtaja Inka Hetemäen mukaan yrityksen pitäisi pohtia yhdessä tuotantoketjun kanssa, voisiko lapsille esimerkiksi järjestää koulua työn oheen ja lyhentää työpäivää. Pelastakaa Lapset ry:n ohjelmajohtajan mukaan haitallinen lapsityö pitää kieltää kokonaan. Jos lapsen on työskenneltävä perheen toimeentulon eteen, on tärkeää huolehtia ainakin työturvallisuudesta ja riittävästä koulutuksesta työtehtäviin.

– Ei lapsilla ole koulua mihin mennä tai vanhempia, jotka tukisivat koulussa, jos he yhtäkkiä menettävät työnsä tehtailla, Hetemäki korostaa.

– Täytyy taata, että lapsen työ ei ole haitallista ja hänen terveytensä, kasvunsa ja kehityksensä eivät vaarannu, Haaranen jatkaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.