Mainos

Kansalaisia kaivataan apuun levätilanteen selvittämisessä

Suomen ympäristökeskuksella on ympäri Suomea noin 300 virallista havaintopistettä, joiden levätilannetta seurataan. Jotta yhä useamman järven tilasta saataisiin tietoa, ympäristöviranomaiset toivovat kansalaisilta apua levätilanteen kartoittamisessa.

Ympäristökeskuksen vuonna 2011 perustamassa ja ylläpitämässä verkkopalvelussa Järviwikissä kuka tahansa voi jakaa levähavaintojaan.

– Sinne voi jokainen kansalainen perustaa oman havaintopaikan, jos haluaa ilmoittaa esimerkiksi oman mökkijärvensä levätilanteen, Suomen ympäristökeskuksen tutkija Kristiina Vuorio kertoo.

Järviwikiin voi paitsi perustaa havaintopaikkoja myös tallentaa kohdekuvauksia ja lisätä tietoja tapahtumista.

Levähavaintojen lähettäminen onnistuu helposti Levävahti-puhelinsovelluksella. Havainnon yhteyteen kannattaa lisätä myös kuva, jotta ympäristöviranomaiset voivat arvioida levän määrän.

– Olisi kiva saada kansalaisilta vielä enemmän havaintoja. Jos haluaa ilmoittaa mökkirannaltaan, ja varsinkin jos se ei ole meidän virallinen havaintopaikka, niin se on ihan hyödyllistä tietoa meillekin, Vuorio kannustaa.

Järviwikin yhteyteen kehitetään parhaillaan myös meriwikiä, jossa huomioidaan rannikon ja saariston vesialueet. Järviwikiin voi jo nyt lisätä havaintoja myös merialueilta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.