Mainos

Kansainväliset ammattiliitot menettävät jäseniä

Kansainvälisen työjärjestön ILO:n mukaan ammattiliittoihin kuuluvien työläisten määrä on vähentynyt kymmenen vuoden aikana huomattavasti. Järjestön mukaan poliittisten ja taloudellisten muutosten vuoksi ammattiliittoihin kuuluu nykyään lähes 50 prosenttia vähemmän työläisiä kuin kymmenen vuotta sitten.

ILO:n raportin mukaan ammattiliittojen jäsenmäärät ovat vähentyneet etenkin entisissä kommunistisissa maissa. Kuitenkin myös sellaisissa maissa, joissa ammattiyhdistysliikkeellä on pitkät perinteet, liitot ovat joutuneet tiukoille. Liittojen jäsenmäärä väheni 72 maassa tutkituista 92 maasta.

Vuonna 1985 reilut 16 prosenttia maailman työvoimasta kuului ammattiliittoon. Raportin mukaan ammattiliittojen jäsenmääriin ovat vaikuttaneet teollisuustuotannon työllistämismerkityksen väheneminen sekä se, että ammattitaidottomat työläiset ovat lähes kadonneet rikkaista maista. Tämä johtuu ILO:n mukaan pitkälti siitä, ettei rikkaiden länsimaiden tarvitse teettää yksinkertaisia töitä kotimaassa vaan tehtävät hoituvat maissa, jotka kilpailevat maailmanmarkkinoilla työvoiman halpuudella.

Suomen ja Ruotsin ammattiliitoilla menee raportin mukaan kuitenkin vielä varsin hyvin. Suomessa ammattiliittojen jäsenmäärä lisääntyi 16 prosenttia ja Ruotsissa 9 prosenttia.
(STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.