HS: Suomalainen vapaaehtoistaistelija on kuollut Ukrainassa – MTV seurasi sotaa

Lippu salkoon: Ukraina vapautti kylän Donetskissa 1:21
Katso myös: Lippu nousi salkoon, kun Ukraina vapautti kylän Donetskissa

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa maanantaina 12. kesäkuuta 2023.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


  • HS: Tiettävästi ensimmäinen suomalainen on kuollut Ukrainan sodassa 
  • Zelenskyi: Ukrainan vastahyökkäys on käynnissä
  • Tass: Tuhansia ihmisiä evakuoitu Kahovkan padon tuhoutumisen vuoksi
  • Venäläiset sotabloggaajat: Ukraina hyökkää voimakkaasti Zaporizhzhjan alueella
  • Venäjä aloitti hyökkäyksensä Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

23.08: HS: Suomalainen vapaaehtoistaistelija kuoli Ukrainassa

Alle 30-vuotias suomalaismies on kuollut Itä-Ukrainassa viikonloppuna, kertoo . Hän toimi lehden mukaan Ukrainassa vapaaehtoistaistelijana ja osallistui pohjoismaisen sotalääkintätiimin toimintaan.

Asian vahvistaa HS:lle Tina Soini Nordic combat medics -ryhmästä. 

Pohjoismainen sotalääkintätiimi kuljettaa siviileitä ja sotilaita turvaan etulinjoilta Itä-Ukrainassa.

Mies on tiettävästi ensimmäinen Ukrainan sodassa kuollut suomalainen. 

Myös STT sai tänään tiedon vapaaehtoistaistelijan kuolemasta, mutta ei ole saanut vahvistusta asiaan ulkoministeriöltä.

Helsingin Sanomien mukaan suomalaistaistelijan perhe ei halua puhua asiasta julkisuudessa vaan toivoo rauhaa.

22.51: Ukraina sanoo vallanneensa takaisin yhteensä seitsemän kylää vastahyökkäyksessään

Ukraina sanoo onnistuneensa tähän mennessä valtaamaan takaisin venäläisjoukoilta seitsemän kylää vastahyökkäyksessään Itä- ja Etelä-Ukrainassa.

Maan varapuolustusministeri Hanna Maljarin mukaan eteläisessä Zaporizhzhjassa Ukraina on vallannut Lobkoven, Novodarjivkan ja Levadnen kylät sekä Storozheven kylän eteläisessä Donetskissa. Nämä neljä kylää vallattiin ministerin mukaan eilisen sunnuntain jälkeen.

Sunnuntaina ukrainalaisjoukot olivat hänen mukaansa saaneet jo haltuunsa kolme kylää samalla alueella.

Vallattujen kylien myötä Ukraina on saanut takaisin 90 neliökilometriä maa-alueestaan, ministeri sanoi.

Ukrainan väitteitä ei ole pystytty vahvistamaan riippumattomista lähteistä.

21.38: Macron: Ukrainan vastahyökkäys on "huolellisesti suunniteltu"

Ranskan presidentti Emmanuel Macron toteaa Ukrainan vastahyökkäyksen alkaneen muutama päivä sitten. Hän kertoi yhdessä Saksan ja Puolan johtajien kanssa pitämässään tiedotustilaisuudessa sotilasjohtajien suunnitelleen sen huolellisesti.

Macronin mukaan Ranska on tehostanut ammusten ja aseiden toimittamista Ukrainalle. Toimitukset jatkuvat lähipäivinä ja -viikkoina.

20.55 Blinken: "Jatkamme tukemme maksimointia Ukrainalle nyt"

Yhdysvaltojen ulkoministeri Antony Blinken kertoo lehdistötilaisuudessa, että on liian varhaista sanoa, miten Ukrainan vastahyökkäys sujuu. Asiasta uutisoi Reuters.

– Erityisesti Ukrainan sotilaiden ja kansan rohkeuden ja sitkeyden ansiosta luotamme siihen, että he onnistuvat jatkossakin tavoitteessaan ottaa Venäjän valtaamat alueet takaisin.

Hän muistutti, että kestävä Ukrainan tukeminen on elintärkeää.

–Jatkamme tukemme maksimointia Ukrainalle nyt, jotta maa voi saavuttaa menestystä taistelukentällä, Blinken totesi.

17.45 Ukrainan puolustusvoimat Twitterissä: Olemme palauttaneet 95 sotilasta vankeudesta

– Olemme palauttaneet 95 sotilasta eilen vankeudesta, kertoo Ukrainan puolustusvoimat Twitterissä.

Videolla näkyy sotilaiden tunteikas kotiinpaluu, jossa heidät otetaan vastaan halausten ja ukrainan lippujen kera.

– Yhteensä palautettuja sotilaita on 2526 sodan alkamisen, 24.2.2022, jälkeen, kertovat puolustusvoimat Twitterissä.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa videon tästä.

17.38: Ukraina: Kymmenen ihmistä on kuollut Kahovkan padon tuhoutumisessa

Ukrainan mukaan ainakin kymmenen ihmistä on kuollut Kahovkan padon tuhoutumisen seurauksena Hersonin ja Mykolajivin alueella, kertoo BBC.

Ukrainan sisäministerin Ihor Klymenkon mukaan kahdeksan ihmistä kuoli Hersonin alueella ja kaksi Mykolajivissa. Lisäksi 42 ihmistä on ilmoitettu kadonneeksi, Klymenko kertoi ukrainalaismedialle BBC:n mukaan.

Kymmenet kaupungit ja kylät ovat edelleen tulvien vallassa. Ukrainan valtakunnansyyttäjän mukaan tulvintaa on ollut lukuisissa vaarallisissa kohteissa kuten öljyvarastoissa ja kaatopaikoilla. Satoja tonneja turbiiniöljyä on kerrottu levinneen Dneprjoen ja Mustanmeren vesiin.

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin mukaan myös Kansainvälisen rikostuomioistuimen (ICC) edustajat ovat vierailleet Ukrainassa padon tuhoutumisen vuoksi.

16.30: ISW: Ukrainan vastahyökkäys on edennyt

Ukrainan vastahyökkäys todistettavasti edennyt, kertoo yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW).

Niin geopaikannettu kuvamateriaali kuin venäläiset lähteetkin antavat viitteitä siitä, että Ukraina on onnistunut vapauttamaan asutuskeskuksia maan itäosassa Velyka Novosilkassa Donetskissa, ISW sanoo. Venäläisten lähteiden mukaan ukrainalaiset ovat hyökänneet myös Zaporizhzhjan alueella Orihivin lähellä ja saavuttaneet siellä voittoja, ISW kirjoittaa.

16.04: Menettikö Ukraina kerralla jopa puolet Suomen Leopardeista?

Panssariprikaatin entisen komentajan, kansanedustaja Pekka Toverin (kok.) mukaan Suomen lahjoittamat ja Ukrainan taisteluissa menettämät Leopard 2R -miinanraivausvaunut ovat panssarijoukkojen kalleinta omaisuutta, joita pyritään suojelemaan kaikin keinoin.

Ukrainan uskotaan menettäneen vastahyökkäyksessään kolme mitä todennäköisimmin Suomen lahjoittamaa Leopard 2R -miinanraivausvaunua.

Sekä panssariprikaatin ex-komentaja Toveri että panssariasiantuntija, everstiluutnantti evp. Olli Dahl painottavat MTV Uutisille, että julkisen tiedon varassa on vaikea tehdä tarkkoja päätelmiä siitä, mitä nähdyt tappiot todella kertovat Ukrainan vastahyökkäyksen sujumisesta tai länsipanssareiden käytöstä.

Esimerkiksi Ukrainan Leopard 2 -vaunuista on Toverin mukaan jo nähty videoita, joissa telat on jouduttu vaihtamaan, mutta sen jälkeen toiminta on jatkunut normaalisti. Panssarivaunun lopulliseksi kohtaloksi osoittautuu Dahlin mukaan yleensä vasta tulipalo.

Suomi luovutti yhteensä kuusi Leopard-miinanraivausvaunua Ukrainalle, joten kolmen vaunun menetys olisi täysin toteutuessaan huomattava.

15.50: Ruotsissa boikotoidaan Marabouta

Ryotsalaislehti Aftonbladet kertoo suklaamerkki Maraboun omistavan elintarvikeyrityksen laajenevasta boikotista. Boikotin taustalla on yrityksen toiminta Venäjällä.

Aftonbladetin mukaan lentoyhtiö Scandinavian Airlines ja Ruotsin valtion omistama rautatieyhtiö SJ ovat tiedottaneet boikotoivansa Marabouta.  Boikotista uutisoi myös Reuters. Myös Ruotsin jalkapallomaajoukkue lopetti sponsorointisopimuksensa Maraboun kanssa.

Boikotin syynä on Ukrainan ilmoitus laittaa mustalle listalle Maraboun omistava elintarvikejätti Mondelez, jolla on tehtaita ja myyntiä Venäjällä.

– Taustalla on, että Mondelez toimii edelleen Venäjällä ja maksaa siten Venäjälle veroa, Leila Fogelholm SJ:n lehdistöpalvelusta kertoi Aftonbladetin mukaan.

SJ ei osta enää tuotteita Mondelezilta.

Mondelezin tuotemerkkejä ovat Maraboun ohella muun muassa Daim, Philadelphia, Oreo, Toblerone ja O'boy.

15:01 BBC: Venäjä pyrkii saamaan Wagnerin palkkasotilasryhmää kuriin

Venäjä näyttää haluavan ottaa palkkasotilasryhmä Wagnerin kontrollinsa alle, kertoo brittikanava BBC.

Maan varapuolustusministeri Nikolai Pankov totesi lauantaina, että jatkossa vapaaehtoisjoukkojen tulee allekirjoittaa sopimukset suoraan puolustusministeriön kanssa. Monitulkintaisen lauseen katsotaan olevan suoraan suunnattu Wagneria vastaan.

Wagnerin johtaja Jevgeni Prigozhin totesi kuitenkin sunnuntaina, että hänen sotilaansa tulevat boikotoimaan kaikenlaisia sopimuksia.

Wagnerilla on ollut keskeinen rooli Venäjän hyökkäyssodassa Ukrainassa, mutta Wagnerin ja Venäjän hallinnon välillä on ollut lukuisia jännitteitä. Prigozhin on arvostellut kovasanaisesti Venäjän asevoimien ja puolustusministeriön heikkona pitämäänsä suoriutumista sodassa.

9.22: Ukraina: Venäjä siirtää taistelukykyisimmät joukkonsa pois tulvivasta Hersonista

Venäjä siirtää taistelukykyisimmät joukkonsa tulvivalta Hersonin alueelta Bahmutin ja Zaporizhzhjan suunnille, väittää Ukrainan varapuolustusministeri Hanna Malyar amerikkalaisen ajatushautomo Institute for the Study of Warin (ISW) mukaan. 

Ukrainan tiedetään parhaillaan hyökkäävän sekä Zaporizhzhjassa että Bahmutissa.

Varapuolustusministerin mukaan Venäjä on siirtänyt sekä osia 49. armeijasta, merijalkaväkeä että laskuvarjojääkäreitä Hersonin suunnalta pois sen jälkeen, kun Kahovkan pato tuhoutui.

Venäjä ja Ukraina ovat syyttäneet padon tuhoutumisesta toisiaan. Länsiasiantuntijat ovat pitkälti arvioineet Venäjän olleen vastuussa padon tuhoutumisesta, sillä maan armeija miehitti padon aluetta sen tuhoutumisen aikaan.

Suomen entinen tiedustelupäällikkö, nykyinen kansanedustaja Pekka Toveri (kok.) arvioi padon tuhoutumisen jälkeen, että padon räjäyttäminen oli Venäjän vastaus Ukrainan vastahyökkäykseen.

– Tulvilla venäläiset pystyvät suojaamaan läntistä sivustaansa, Toveri sanoi tiistaina MTV Uutisille.

9.07: Kolme Suomen Ukrainaan lahjoittamaa Leopardia vaikuttaa tuhoutuneen Zaporizhzhjassa – suomalaisupseeri: "Rajua puuhaa"

Ukraina on menettänyt vastahyökkäyksessään kolme mitä todennäköisimmin Suomen lahjoittamaa Leopard 2R -miinanraivausvaunua. Asia selviää Venäjä-mielisten sotakommentaattorien julkaisemista kuvista. Ukrainan sodan kalustotappioita laskeva Oryx on vahvistanut tappiot.

Venäjä-mielisten sotakommentaattorien julkaisemissa kuvissa näkyy vaurioituneiden tai tuhoutuneiden Leopard 2R -miinanraivausvaunujen lisäksi kaksi tuhoutunutta tai vaurioitunutta Leopard 2A6 -panssarivaunua, yksi Wisent 1 -miinanraivausvaunu ja muuta panssarikalustoa.

Yhteensä Suomi luovutti kuusi Leopard-raivausvaunua Ukrainalle, joten menetys on huomattava.

7.37: Ukraina: Venäjä on räjäyttänyt jälleen padon Zaporizhzhjassa

Ukraina väittää Venäjän tuhonneen toisenkin padon Etelä-Ukrainan Zaporizhzhjan alueella, kirjoittaa Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Ukrainan armeijan tiedottaja Valeriy Shershen esitti väitteen, jonka mukaan tuhottu pato on Novodarivkan kylän lähellä.

Väitetty padon tuhoutuminen aiheutti tulvia Mikri Yalin joen molemmilla rannoilla. Shershenin mukaan Venäjä räjäyttää tahollaan patoja, jotta ukrainalaisjoukkojen eteneminen hidastuisi.

6.08: Noin kolmasosa Ukrainan pommisuojista suljettu tai käyttökelvottomia, kertovat viranomaiset

Noin kolmasosa Ukrainan pommisuojista on suljettu tai käyttökelvottomia, kertoo valtion pelastusviranomainen Facebookissa. Asiasta on kirjoittanut englanniksi ainakin uutissivusto Kyiv Independent.

Ukrainalaisviranomaiset ovat tarkastaneet tuoreeltaan ympäri maata liki 63 000 pommisuojaa, mikä lähentelee Kyiv Independentin mukaan kaikkien Ukrainan pommisuojien yhteenlaskettua määrää.

Tarkastetuista pommisuojista 23,6 prosenttia ei soveltunut käytettäväksi, kun taas 9,3 prosenttia oli suljettu.

Maan pääkaupungissa Kiovassa tarkastettiin kaikkiaan 4 655 suojaa, joista noin kolmasosa ei soveltunut käyttöön. Suljettujen suojien osuus oli Kiovassa 0,6 prosenttia.

Ukrainalaisviranomaiset aloittivat maanlaajuisen tarkastuksen sen jälkeen, kun kaksi naista ja yhdeksänvuotias lapsi saivat surmansa Kiovassa kesäkuun alussa, kun he eivät olleet päässeet sisälle läheiseen pommisuojaan.

(STT)

6.04: Kansainvälisen rikostuomioistuimen edustajat vierailivat Ukrainassa Kahovkan padon vuoksi

Kansainvälisen rikostuomioistuimen (ICC) edustajat ovat vierailleet Ukrainassa Kahovkan padon tuhoutumisen vuoksi, kertoo Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi.

Zelenskyin mukaan Ukrainan valtakunnansyyttäjän kanslia oli pyytänyt ICC:tä tutkimaan tapausta ja työt on jo aloitettu. Ukrainalaispresidentin mukaan kymmenet kaupungit ja kylät ovat edelleen tulvien vallassa alueella.

ICC:n edustajat vierailivat Hersonin alueella Ukrainan valtakunnansyyttäjän Andri Kostinin kanssa.

Kostin kuvailee padon tuhoutumista pahimmaksi ympäristökatastrofiksi sitten Tshernobylin ydinvoimalaonnettomuuden, mistä syystä sotarikoksen lisäksi tutkintaa tehdään myös ympäristönäkökulmasta.

(STT)

Sunnuntai 11.6.

22.06: Ukrainan joukot kertovat ottaneensa takaisin haltuunsa jo toisen kylän

Ukrainalainen joukoo-osasto kertoo ottaneensa takaisin Ukrainan hallintaan jo toisen kylän maan kaakkoisosassa. Joukkojen julkaisemalla videolla nähdään sotilaita juhlimassa Neskuchnen kylän haltuunotosta. Aiheesta uutisoi uutiskanava CNN.

CNN on paikantanut videon. Videolla kymmenen ukrainalaista sotilasta seisoo joukko-osastonsa lipun vieressä kylän terveysaseman ulkopuolella. Joukkojen mukaan kylä vallattiin takaisin eilen.

CNN ei ole kyennyt vahvistamaan väitteiden todenperäisyyttä.

21.33: Alueviranomaiset: Venäjä iski tulvauhreja kuljettaneeseen veneeseen, kolme kuoli

Kolme ihmistä on kuollut ja kymmenen haavoittunut Hersonin alueella Etelä-Ukrainassa, kun Venäjä iski tulvauhreja kuljettaneeseen veneeseen, alueviranomaiset kertovat. Haavoittuneista kaksi oli poliiseja.

Vene oli evakuoimassa siviilejä Venäjän miehittämältä Dneprin etelärannalta. Monet Venäjän miehittämälle tulva-alueelle jääneet ihmiset ovat kertoneet jääneensä ilman apua sen jälkeen, kun Kahovkan pato murtui tiistaina. Ukraina on syyttänyt Venäjää padon räjäyttämisestä.

Padon murtumisen aiheuttamien tulvien vuoksi tuhannet ihmiset ovat joutuneet pakenemaan kodeistaan. Tulvien pelätään aiheuttavan sekä humanitaarisen että ympäristökatastrofin.

Tulvat ovat tähän mennessä tappaneet ainakin kuusi ihmistä Ukrainan hallitsemilla alueilla, minkä lisäksi kymmeniä on kateissa. Kymmeniä kyliä ja pikkukaupunkeja on jäänyt tulvavesien alle.

Venäjän hallitsemilla alueilla ainakin kahdeksan ihmistä on kuollut, Venäjän miehittämän Hersonin nukkehallinnon johtaja Vladimir Saldo kertoi aiemmin viikolla.

17.10: Ukraina vallannut kylän Donetskin alueella

Ukraina kertoo joukkojensa vallanneen takaisin Blagodatnen kylän Donetskin alueella maan itäosassa. Kyseessä on ensimmäinen asutuskeskus, jonka ukrainalaiset ovat saaneet haltuunsa vastahyökkäyksessään.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kertoi eilen pitkään odotetun vastahyökkäyksen alkaneen.

(Lähde: STT)

Lue lisää sunnuntain tapahtumista Ukrainassa sunnuntain seuranta-artikkelista.

Lue myös:

    Uusimmat