Video näyttää Suomen Leopardit, jotka Ukraina vaikuttaa menettäneen – suomalaisupseeri: "Rajua puuhaa"

Videokuvaa julki: Tässä ovat Suomen Leopardit, jotka Ukraina näyttää menettäneen 0:56
Venäläisen sotabloggarin jakama video: Nämä Suomen Leopardit on väitetysti menetetty

Ukraina on menettänyt vastahyökkäyksessään kolme mitä todennäköisimmin Suomen lahjoittamaa Leopard 2R -miinanraivausvaunua. Asia selviää Venäjä-mielisten sotakommentaattorien julkaisemista kuvista. Ukrainan sodan kalustotappioita laskeva Oryx on vahvistanut tappiot.

Venäjä-mielisten sotakommentaattorien julkaisemissa kuvissa näkyy vaurioituneiden tai tuhoutuneiden Leopard 2R -miinanraivausvaunujen lisäksi kaksi tuhoutunutta tai vaurioitunutta Leopard 2A6 -panssarivaunua, yksi Wisent 1 -miinanraivausvaunu ja muuta panssarikalustoa.

Yhteensä Suomi luovutti kuusi Leopard-raivausvaunua Ukrainalle, joten menetys on huomattava.

Oryxin mukaan kuvassa näkyy kaksi vaurioitunutta ja hylättyä Leopard 2R -vaunua, kun taas kolmas 2R-tankki on vain hylätty. Arviot vaunujen kunnosta perustunevat yksinomaan saatavilla olevaan kuvamateriaaliin, eikä niitä näin ollen voi pitää täysin luotettavina.

Kuvien perusteella näyttää siltä, että raivausvaunut ovat pyrkineet auraamaan varsin avoimeen maastoon kaksi turvallista kujaa, joita pitkin muun panssarikaluston oli oletettavasti tarkoitus edetä.

Esimerkiksi vaurioituneiksi tai tuhoutuneiksi arvioidut Leopard 2A6-panssarivaunut ovat kuitenkin selvästi taaempana kuin miinanraivausvaunut. 

Venäjän puolustusministeriö julkaisi videon, jossa väitetään Ukrainan Leopard 2 -panssarivaunun tuhoutuneen Zaporizhzhian alueella 0:50
Venäjän puolustusministeriö julkaisi videon, jossa väitetään Ukrainan panssaroitujen ajoneuvojen tuhoutuneen Zaporizhzhian alueella. Yhdysvaltalaismedia Washington Post sanoo vahvistaneensa videon aitouden.

"Miinakenttien läpäisy on rajua puuhaa"

Maavoimien esikunnan everstiluutnantti Mika Mäenpää kommentoi maanantaiaamuna kuvia Twitterissä.

– Neljä raivauspanssarivaunua kerralla. Venäläisten puolustusvyöhykkeiden miinakenttien läpäisy on rajua puuhaa Ukrainan oloissa ja rajuja tappioita syntyy, Mäenpää kirjoittaa.

Kuva on väitetysti otettu Zaporizhzhjan alueelta, josta Venäjä-mieliset sotakommentaattorit ovat myös aiemmin julkaisseet Ukrainan kannalta epämieluisia kuvia. Tietoa siitä, miten vaunut ovat tuhoutuneet tai vaurioituneet, ei ole. Myöskään kuvan ottamisajankohta ei ole tiedossa. 

Panssariprikaatin ex-komentaja, nykyinen kansanedustaja Pekka Toveri (kok.) ei julkaistujen kuvien perusteella sanoisi vaunuja tuhoutuiksi.

– Kaikki näyttävät varsin ehjiltä, yksikään ei pala, Toveri kirjoittaa Twitterissä.

Ukrainan tiedetään hyökkäävän Zaporizhzhjan lisäksi ainakin Etelä-Donetskissa ja Bahmutissa. Ukrainan sodan tilannekarttaa ylläpitävä Emil Kastehelmi arvioi viime viikolla, että Zaporizhzhjan suunta vaikuttaa läpimurtoyritykseltä. Yhtenä perusteena olivat alueella havaitut Leopard 2 -vaunut.

Mikä tankit pysäytti?

Mäenpään mukaan on "vaikea sanoa", mikä vaunut on pysäyttänyt.

– Helikopterit, panssarintorjunta-aseet? Ei näytä miinavaurioilta.

Julkisesti saatavilla olevien tietojen mukaan Suomi on ainoa valtio, joka on lahjoittanut Ukrainalle Leopard 2R -miinanraivauspanssarivaunuja. Myös kalustotappioita listaava Oryx kertoo kuvissa näkyvien Leopard 2R -vaunujen alkuperäismaaksi Suomen.

Periaatteessa on mahdollista, että myös muut valtiot ovat lahjoittaneet kyseisiä miinanraivaajia Ukrainalle, sillä monet maat, mukaan lukien Suomi, ovat pitäneet lahjoitettujen aseiden tyypit ja määrät pääosin omana tietonaan.

Pitkällinen vääntö Leopard-panssarivaunujen lahjoittamisesta oli kuitenkin tämän politiikan suhteen poikkeus. Suomen tuolloisen puolustusministeri Mikko Savola (kesk.) sanoi Suomen poikenneen niukasta tiedotuslinjasta, koska Leopard-vaunujen luovutus oli yhteisprojekti ja myös muut valtiot jakoivat yksityiskohtia vaunulahjoituksista.

Juttua päivitetty 12. kesäkuuta 2023 kello 10.07: Juttua päivitetty Pekka Toverin kommenteilla.

Lue myös:

    Uusimmat