Ukrainan joukot kertovat ottaneensa takaisin haltuunsa jo toisen kylän – MTV seurasi sotaa

Tuhoutuneita länsipanssareita ja isku supermarkettiin: Viimeisimmät tiedot ja videot Ukrainasta 5:03
Tuhoutuneita länsipanssareita ja isku supermarkettiin: Viimeisimmät tiedot ja videot Ukrainasta.

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa sunnuntaina 11. kesäkuuta 2023.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


  • Zelenskyi: Ukrainan vastahyökkäys on käynnissä
  • Tass: Tuhansia ihmisiä evakuoitu Kahovkan padon tuhoutumisen vuoksi
  • Venäläiset sotabloggaajat: Ukraina hyökkää voimakkaasti Zaporizhzhjan alueella
  • Venäjä aloitti hyökkäyksensä Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

 

22.06: Ukrainan joukot kertovat ottaneensa takaisin haltuunsa jo toisen kylän

Ukrainalainen joukoo-osasto kertoo ottaneensa takaisin Ukrainan hallintaan jo toisen kylän maan kaakkoisosassa. Joukkojen julkaisemalla videolla nähdään sotilaita juhlimassa Neskuchnen kylän haltuunotosta. Aiheesta uutisoi uutiskanava CNN.

CNN on paikantanut videon. Videolla kymmenen ukrainalaista sotilasta seisoo joukko-osastonsa lipun vieressä kylän terveysaseman ulkopuolella. Joukkojen mukaan kylä vallattiin takaisin eilen.

CNN ei ole kyennyt vahvistamaan väitteiden todenperäisyyttä.

21.33: Alueviranomaiset: Venäjä iski tulvauhreja kuljettaneeseen veneeseen, kolme kuoli

Kolme ihmistä on kuollut ja kymmenen haavoittunut Hersonin alueella Etelä-Ukrainassa, kun Venäjä iski tulvauhreja kuljettaneeseen veneeseen, alueviranomaiset kertovat. Haavoittuneista kaksi oli poliiseja.

Vene oli evakuoimassa siviilejä Venäjän miehittämältä Dneprin etelärannalta. Monet Venäjän miehittämälle tulva-alueelle jääneet ihmiset ovat kertoneet jääneensä ilman apua sen jälkeen, kun Kahovkan pato murtui tiistaina. Ukraina on syyttänyt Venäjää padon räjäyttämisestä.

Padon murtumisen aiheuttamien tulvien vuoksi tuhannet ihmiset ovat joutuneet pakenemaan kodeistaan. Tulvien pelätään aiheuttavan sekä humanitaarisen että ympäristökatastrofin.

Tulvat ovat tähän mennessä tappaneet ainakin kuusi ihmistä Ukrainan hallitsemilla alueilla, minkä lisäksi kymmeniä on kateissa. Kymmeniä kyliä ja pikkukaupunkeja on jäänyt tulvavesien alle.

Venäjän hallitsemilla alueilla ainakin kahdeksan ihmistä on kuollut, Venäjän miehittämän Hersonin nukkehallinnon johtaja Vladimir Saldo kertoi aiemmin viikolla.

17.10: Ukraina vallannut kylän Donetskin alueella

Ukraina kertoo joukkojensa vallanneen takaisin Blagodatnen kylän Donetskin alueella maan itäosassa. Kyseessä on ensimmäinen asutuskeskus, jonka ukrainalaiset ovat saaneet haltuunsa vastahyökkäyksessään.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kertoi eilen pitkään odotetun vastahyökkäyksen alkaneen.

(Lähde: STT)

15.50: Sota tehnyt monista ukrainalaisista naisista leskiä nuorella iällä

Venäjän hyökkäyssodan myötä lukuisat ukrainalaiset naiset ovat jääneet leskiksi. Tarkkaa arviota heidän määrästään ei ole. Ukrainalaisia sotilaita on kaatunut rintamalla jo vuodesta 2014 lähtien, kun Venäjän tukemat ja ohjailemat kapinalliset aloittivat sodan Ukrainan armeijaa vastaan.

Useat lesket tarvitsevat tukea selvitäkseen. Tästä syystä ukrainalaisnainen Oksana Borkun on perustanut leskille tukiryhmän nimeltään "Meidän täytyy elää".

Borkunin ryhmässä naiset saavat mahdollisuuden purkaa tunteitaan. Hänen mukaansa vertaistuki on tärkeää, vaikka Ukrainan hallitus tarjoaakin leskille psykologista ja taloudellista apua.

12.30: Kreml: Ei pohjaa neuvotteluille Ukrainan kanssa, mutta ei myöskään ehtoja

Kremlin tiedottaja Dmitry Peskov on ilmoittanut, että Venäjällä ei ole tällä hetkellä ehtoja neuvottelujen aloittamiselle Ukrainan kanssa, mutta lisäsi myös, että "minkäänlaiselle dialogille ei ole edes häilyvää pohjaa."

(Lähde: Reuters)

11.43: Britannian puolustusministeriö: Padon tuhoutuminen aiheuttanee ongelmia Krimillä

Kahovkan padon tuhoutuminen Ukrainassa häiritsee lähes varmasti Venäjän miehittämän Krimin niemimaan makean veden saantia, arvioi Britannian puolustusministeriö päivittäisessä tiedustelukatsauksessaan. Arvion mukaan vesi lakkaa pian kulkemasta Pohjois-Krimin kanavaa pitkin Krimille.

Katsauksen mukaan venäläisviranomaiset vastannevat Krimin välittömään vedentarpeeseen säiliö- ja pullovedellä, veden säästelyllä ja uusia kaivoja poraamalla.

Sekä Venäjän että Ukrainan hallussa olevilla Dneprjoen tulva-alueilla on odotettavissa sanitaatio-ongelmia, ministeriö arvioi. Uhkana ovat myös vesivälitteiset taudit.

11.08: Kohuissa ryvettynyt shakkimestari sotapropagandavideolla 

Vladimir Putinin tukijana tunnettu shakin suurmestari Sergei Karjakin on noussut jälleen otsikoihin. 

Karjakin esiintyy Venäjän sotapropagandavideolla, jolla pyytää ihmisiä tukemaan Venäjän armeijaa taloudellisesti.

10.05: Ukrainan sota vaikuttaa marjanpoimintaan

Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liiton toiminnanjohtaja Heidi Wirtasen mukaan vielä ei ole selvää, kuinka paljon mansikanpoimijoita on tulossa täksi kesäksi ulkomailta. Tarve poimijoille on samansuuruinen kuin aiempinakin vuosina.

– Aiemmin tiloille ovat tulleet enemmän tai vähemmän samat henkilöt, mutta vaihtuvuus on nyt melko suurta.

Usein poimijat ovat tulleet Ukrainasta. Tänä vuonna poimijoissa on jonkin verran ukrainalaisia, jotka asuvat Suomessa tilapäisen suojelun perusteella. Moni on kuitenkin saanut ympärivuotista työtä eikä ole käytettävissä marjanpoimintaan, Wirtanen sanoo.

9.01: ISW: Ukrainan joukot yrittävät parhaillaan poikkeuksellisen vaikeaa operaatiota

Ukraina hyökkäsi lauantaina Venäjää vastaan ainakin neljällä rintamalla, kertoo yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW).

Ajatushautomon mukaan on poikkeuksellisen haastavaa hyökätä suoraan Venäjän valmistautuneita puolustusasemia vastaan ilman ilmaherruutta. ISW:n mukaan ei kuitenkaan pidä vetää johtopäätöstä, että koko Ukrainan vastahyökkäys noudattelisi tätä samaa kaavaa.

Venäläistahot korostavat edelleen TOS-1A-raketinheitinjärjestelmiensä roolia Ukrainan vastahyökkäyksen torjumisessa, vaikka ISW:n mukaan Ukrainan joukot ovat tuhonneet niitä viime päivinä ainakin kaksi kappaletta.
 

7.30: Dneprjoki palautunee uomaansa ensi viikolla

Tuhotun Kahovkan padon alajuoksulla sijaitseva Dneprjoki palautunee juomaansa 16. kesäkuuta mennessä, arvioivat Venäjän miehittämän alueen viranomaiset. Vedenpinnan tulvivalla joella kerrotaan laskeneen jo metrejä. (Reuters)

Jarmo Lindberg arvioi, mitä tapahtuu Ukrainan sodassa padon tuhoamisen jälkeen 9:16
Jarmo Lindberg arvioi, mitä tapahtuu Ukrainan sodassa padon tuhoamisen jälkeen.

7.20: Viranomaiset: Drone syöksyi maahan Venäjällä

Drone putosi aikaisin sunnuntaina Venäjällä Kalugan alueella, kertoo paikallinen johto Telegramissa. Viranomaisten alustavien tietojen mukaan kukaan ei loukkaantunut tapauksessa. Reuters ei ole pystynyt varmentamaan tietoja tapauksesta. (Reuters)

Lauantai 10.6.

22.40: Zelenskyi pyysi kansainvälistä apua tulvan uhreille Venäjän miehittämälle alueelle

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on pyytänyt muita maita ja kansainvälisiä organisaatioita auttamaan Kahovkan padon murtumisen seurauksena syntyneen tulvan uhreja. Zelenskyi pyytää, että Venäjän miehittämillä alueilla olevia uhreja autettaisiin.

Zelenskyin mukaan Venäjä ei tarjoa todellista apua ihmisille tulva-alueilla. Aiheesta uutisoi uutiskanava CNN. Zelenskyin mukaan venäläisten suorittama pommitus jatkuu evakuointipisteisiin.

Zelenskyi: Ukrainan vastahyökkäys käynnissä – "Mielenkiintoista, että Putin kommentoi sitä" 0:35
Zelenskyi: Ukrainan vastahyökkäys käynnissä – "Mielenkiintoista, että Putin kommentoi sitä"

16.33: Zelenskyi: Vastahyökkäys on käynnissä

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on ilmoittanut, että vastahyökkäys sekä puolustusoperaatioita on käynnissä Ukrainassa, mutta ei eritellyt tarkemmin, missä nämä tapahtuvat.

Zelenskyin kerrotaan "kohottaneen kulmakarvojaan vähättelevästi" kysyttäessä vastausta Venäjän presidentti Vladimir Putinin perjantaiseen väitteeseen siitä, että Ukrainan vastahyökkäys oli selvästi alkanut. (Lähde: Reuters)

Lue lisää lauantaina tapahtumista Ukrainassa lauantain seuranta-artikkelista.

Lue myös:

    Uusimmat