Kansa pitäisi Suomen Afganistanissa auttamassa, ei sotimassa

Tuoreen mielipidetutkimuksen mukaan suomalaiset haluavat Suomen pysyvän yhä Afganistanissa. Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan teettämässä tutkimuksessa tätä mieltä on 67 prosenttia vastaajista. Kokonaan erossa Afganistanista pysyisi 27 prosenttia vastaajista.

Luvut ovat lähes samat kuin viime vuoden kyselyssä.

- Suomalaisista on oikein, että Suomi on auttamassa Afganistanissa, mutta selvästi toivotaan, että apu olisi mahdollisimman paljon pehmeän sektorin apua, kuvailee Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan puheenjohtaja Lauri Kaira.

Kyselyn perusteella suomalaiset kannattavat muun muassa kansalaisyhteiskunnan ja demokraattisen hallinnon rakentamisen tukemista sekä koulutuksen järjestämistä kehitysyhteistyön keinoin.

Ääriryhmien taltuttamiseen sotilaallisin voimakeinoin puolestaan suhtaudutaan kielteisesti. Tätä vastustaa 77 prosenttia vastaajista.

Nuoret sotilaallisen läsnäolon kannalla

Viime vuodesta poiketen kyselyssä tiedusteltiin myös suoraan sitä, pitäisikö Suomen jatkaa sotilaallista läsnäoloaan Afganistanissa. Kysymys jakoi mielipiteet lähes tasan: vastaajista 48 prosenttia on sitä mieltä, että Suomen tulisi lopettaa sotilaallinen läsnäolo Afganistanissa ja 46 prosenttia jatkaisi sitä.

- Huomiota herättää, että nuoret ovat hiukan keskivertoa myönteisempiä sotilaallisen läsnäolon jatkamiselle. Heistä 54 prosenttia on sen puolella, Kaira kertoo.

Naisten ja miesten näkemyksissä ei näytä olevan juuri eroa. Iän lisäksi hajontaa mielipiteisiin tuovat koulutustaso ja puoluekanta.

- Korkeammin koulutetut ovat enemmän kallellaan sotilaallisen läsnäolon jatkamisen suuntaan. Puoluekantoja katsottaessa suurinta kannatusta asia saa kokoomuksen kannattajilta ja vähiten vasemmistoliiton kannattajilta.

Maanpuolustustiedotuksen Taloustutkimuksella teettämä tutkimus tehtiin syys-lokakuuussa ja siihen vastasi 1017 henkilöä.

Tutkimuksessa esitettiin kaikkiaan 26 kysymystä Suomen ulko-, turvallisuus- ja puolustuspolitiikasta sekä maanpuolustuksesta. Tutkimusraportti julkistetaan kokonaisuudessaan ensi kuun alkupuolella.

Lue myös:

    Uusimmat