Kansa pelkää pahimmillaan jo lamaa

Finanssikriisin kärjistyminen on romahduttanut kansan uskon Suomen talouteen. Kuluttajien arviot Suomen taloustilanteesta ja työllisyystilanteesta ovat synkimmillään sitten 1990-luvun laman alkuhetkien.

Tilastokeskuksen kyselyyn vastanneista 52 prosenttia arvoi, että maamme taloustilanne huononee vuoden aikana. Vuosi sitten talouden heikkenemistä odotti alle kolmannes vastaajista.

Vielä synkempiä olivat kuluttajien arviot työllisyyskehityksestä. Jopa 57 prosenttia uskoo, että työttömyys lisääntyy. Vuosi sitten työttömyyden pahenemista pelkäsi 18 prosenttia vastanneista.

Kuluttajaluottamusta summaava indeksiluku romahti lokakuussa -0,2 pisteeseen syyskuun 8,1 pisteestä. Indeksi on nyt alhaisimmillaan sitten 1990-luvun lamavuosien.

Palkansaajien tutkimuslaitoksen johtaja Jaakko Kiander arvioi, että synkät arviot johtuvat kansainvälisen finanssikriisin kärjistymisestä. Uutiset luottolamasta, pankkien kaatumisista ja pelastuspaketeista ovat lietsoneet pelkoja.

- Voidaan tulkita, että kansa pelkää nyt lamaa, vaikka ekonomistit eivät ole aivan vielä siihen junaan lähteneet. Kuluttajat ovat todella huolissaan talouden suunnasta, sanoo Kiander.

Ekonomistit ovat arvioineet talouskasvun hidastuvan, mutta syvempää lamakautta Suomeen ei ole ennustettu.

Omaan talouteen vielä luotetaan

Lamavuosista tunnelmat poikkeavat vielä siinä, että kuluttajilta löytyy yhä uskoa omaan henkilökohtaiseen talouteen.

Kyselyssä 24 prosenttia vastanneista arvioi oman taloutensa paranevan, kun vuosi sitten luku oli 31 prosenttia. Oman taloutensa heikkenemistä povasi 15 prosenttia.

Kuluttajat arvioivat myös säästämismahdollisuutensa edelleen hyviksi. Sen sijaan intoa kestokulutustavaroiden hankkimiseen ei vastaajilla juurikaan ollut.

- Kuluttajien varovaisuus on herännyt kautta linjan, mikä voi olla ihan järkevääkin. Aikeet hankkia auto tai asunto ovat selvästi vähentyneet, lisää yliaktuaari Pertti Kangassalo Tilastokeskuksesta.

Tilastokeskuksen kuluttajabarometria varten haastateltiin yli 1500:aa ihmistä. Haastattelut tehtiin lokakuun alkupuoliskolla.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat