Kansa kaipaa poliiseja

Kansalaiset arvioivat saavansa verrattain hyvin palveluja kihlakunnissa. Poikkeuksen tekevät poliisipalvelut, joiden riittävyydestä ollaan huolissaan. Poliiseja kaivataan erityisesti näkyville eli partioimaan.

Kansalaisten poliisinkaipuu käy ilmi "Kihlakuntauudistuksen arviointi" -nimisestä tutkimuksesta. Kansalaisten mielestä poliisia ei aina saada paikalle tarpeeksi nopeasti. Sen sijaan poliisipalveluun ollaan tyytyväisiä muun muassa erilaisia lupia haettaessa. Tampereen yliopiston hallintotieteen professori Juha Vartola arvioi, että poliiseja on liian vähän, eikä uusi aluejako sitä ratkaise. Heitä tarvittaisiin huomattavasti enemmän, jotta kansalaiset saisivat tarpeeksi poliisilta palvelua. Kansalaisilla ei ole selvää käsitystä, miten hyvin syyttäjien ja ulosoton palveluja on saatavilla. Sen sijaan maistraateista he arvioivat saavansa tarpeeksi palveluja.

Vuoden 1996 kihlakuntauudistuksessa koottiin yhteen ulosoton, syyttäjien, poliisin ja rekisterihallinnon tehtävät paikallistasolla. Nimismiespiirit hävisivät uudistuksessa. Useissa kunnissa palveluja keskitettiin. Jokaisessa kihlakunnassa toimii poliisi, mutta syyttäjät, ulosotto ja maistraatit voivat työskennellä useiden kihlakuntien alueella. Aiempien 229 poliisipiirin tilalla on nyt 90 kihlakuntaa. Tutkimukseen osallistuneista neljänneksellä oli palvelujen ääreen vajaan kilometrin matka, mutta viidenneksellä yli 20 kilometriä. Pisimmillään palveluja varten piti matkustaa 120 kilometriä.

Lisää byrokratia

Kihlakunnista 77:ssä on kihlakunnanvirastot eli niissä on yhteistä hallintoa. Erillisvirastoja on 13 kihlakunnassa. Niissä poliisin, syyttäjien ja paikallishallinnon yksiköt toimivat itsenäisesti. Apulaisvaltakunnansyyttäjä Martti Jaatisen mukaan uudistus on vasta puolitiessään. Hänen mielestään yhtenäisvirastot lisäävät syyttäjien kannalta turhaa byrokratiaa. Jos esimerkiksi johonkin kihlakuntaan perustetaan syyttäjän virka, hänen työtilojaan varten on erikseen hankittava rahat sisäministeriön myöntämistä koko viraston yhteisistä rahoista.

Tutkija Jari Stenvallin tutkimus Kihlakuntauudistuksen arviointi on tehty Tampereen yliopistossa. Tutkimusta varten tehtiin sekä virkamieskysely, haastatteluja ja kansalaiskysely, johon vastasi 400 henkilöä.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat