Kansa antoi sote-uudistukselle murska-arvosanan – ministeri ymmärtää

Suomalaiset arvioivat sote-uudistuksen vain välttäväksi, kouluarvosanalla mitattuna 5,7. Tutkimuksen tulokset julkistettiin SuomiAreena-tilaisuudessa.

Kunnallisalan kehittämissäätiö kysyi Ilmapuntari 2013-tutkimuksessa suomalaisilta mielipiteitä sote- ja kuntauudistuksista. Molemmat saivat kansalta murskaavan arvion.

Kansalaiset antoivat kouluarvosanaksi kuntauudistukselle 5,65 ja sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenneuudistukselle 5,7. Kunta-alan johtajiin verrattuna kansalaiset olivat kuitenkin huomattavan suopeita.

Kaikkein huonoimmat arvosanat kuntauudistukselle antoivat kunnan hallituksen puheenjohtajat, jotka arvioivat kuntauudistuksen vain 5,17 arvoiseksi.

Sote-uudistusta kohtaan kriittisimpiä olivat kaupunkien ja kuntien johtajat, jotka antoivat uudistukselle arvosanaksi vain 5,04. Kaksi viidestä haastatellusta kuitenkin tunnusti, ettei ole oikein perillä koko sote-uudistuksesta.

Suomalaisista 43 prosenttia kertoo, ettei täysin ymmärrä, mistä uudistuksessa on kyse. Yli puolet vastanneista pelkää, että palvelut heikentyvät uudistuksen vuoksi.

Gallup Kanava haastatteli Kunnallisalan kehittämissäätiön Ilmapuntari 2013-tutkimukseen kesäkuussa 948:a suomalaista. Tutkimustulosten virhemarginaali on suurimmillaan kolme prosenttia suuntaansa.

"Säätämistä ja soppaa"

Lääkintöneuvos Jukka Mattila sosiaali- ja terveysministeriöstä tietää, että monista uudistuksen vaiheista on ollut hankalaa saada selkoa julkisuuden kautta.

– Ymmärrän hyvin, että ihmiset yksinkertaistavat viestin niin, että tämä on tällaista säätämistä ja soppaa, Mattila sanoo.

Vaikeaselkoisuus ei hänen mielestään ole vain tiedotusvälineiden syy, vaan myös virkamiehet ovat olleet kovilla yrittäessään selkokielistää monimutkaisia poliittisia linjauksia. Virkamiesten on pitänyt seurata kimurantteja poliittisia kirjauksia, eikä varaa mutkien pieneenkään suoristamiseen ole ollut.

Myös uudistuksia valmistellut sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikko (kok.) ymmärtää, miksi uudistukset eivät miellytä kansaa.

– Onhan tässä ollut sellaisia aika monia vaiheita. Ymmärrän senkin, että kuntapäättäjillä on kauhia murhe siitä, että mitä tässä nyt pitää tehdä ja koska he kuitenkin tietävät sen, että tässä ollaan aika lailla viime metreillä siinä mielessä, että tämä uudistus olisi pitänyt tehdä jo monta vuotta sitten. Ja kyllä siinä on kuntapäättäjilläkin peiliin katsomista, Risikko kertoo MTV3:lle.

Lähipalveluille etsitään määritelmää

Sote-uudistusta valmistelee parasta aikaa työryhmä, jonka tarkoituksena on saada valmis lakiteksti muotoiltua vuoden loppuun mennessä. Ryhmällä on tiukka poliittinen raami, johon uudistus on sovitettava.

Palvelurakenneuudistuksen tavoitteena on parantaa sosiaali- ja terveyspalveluita niin, että ne ovat yhtä hyviä kaikille suomalaisille asuinpaikasta riippumatta.

Kuntia liitosselvityksiin patistava rakennelaki tuli voimaan heinäkuun alusta.

Sote-uudistusta valmistelemassa ollut Mattila kertoo, että kansalaisten huolta palveluiden heikentymisestä yritetään hälventää sopimalla palveluiden saavutettavuudesta. Linjauksia odotetaan jo lähikuukausina.

(MTV3–STT)

Lue myös:

    SuomiAreena-videot

    Uusimmat