Mainos

Kännyköiden vaaroja liioteltu

Matkapuhelimen terveysvaaroja on liioiteltu. Näin väittää Syöpäjärjestöjen pääsihteeri Harri Vertio.

- Ne syöpätutkijat, jotka ovat mukana laajoissa kansainvälisissä arvioissa, eivät ole varoittaneet kännyköiden syöpäriskeistä, sanoo Vertiö viitaten Helsingin Sanomien tänään julkaisemaan uutiseen.

Kansainvälinen tutkijaryhmä pitää kännykänkäyttöön liittyvää syöpäriskiä niin suurena, ettei sitä voi enää jättää huomioimatta. Tutkijaryhmän mukaan suurimmassa vaarassa ovat matkapuhelimia käyttävät lapset ja nuoret, joiden elimet ovat vielä kehitysvaiheessa. He kehottivat vanhempia kieltämään kännykän käytön alle 12-vuotiailta lapsiltaan.

Suomen Syöpäinstituutin tutkimusprofessori Anssi Auvisen mukaan ei ole olemassa tutkimusta, jossa olisi selvitetty kännyköiden, aivokasvainten ja sähkömagneettisten kenttien yhteyttä lasten osalta.

- Vetoomuksen tehneiden tutkijoiden ajatusmalli on se, että jos lapset ovat herkempiä säteilylle ja kännykkä on säteilyn lähde, niin on olemassa mahdollisuus säteilyn terveyshaitoista, ja siksi säteilyä kannattaa välttää, Auvinen muotoilee.

Varmoja todisteita ei ole

Helsingin Sanomien uutisen mukaan varmoja todisteita riskeistä ei ole, mutta tieteellisessä tutkimuksessa on jo todistettu, että elektromagneettiset aallot tunkeutuvat ihmisvartaloon.

Syöpäinstituuttia edustava Auvinen muistuttaa, ettei kansainvälisen tutkijaryhmän vetoomus perustu uuteen tutkimustulokseen.

Aivokasvainten ja sähkömagneettisten kenttien yhteydestä on toistaiseksi vähän tietoa, koska aiheesta on tehty noin parikymmentä kansainvälistä tutkimusta.

- Asian laajuuden takia terveysvaaroja on syytä tutkia, ja meneillään onkin laajoja selvityksiä, Syöpäjärjestöjen pääsihteeri Vertiö sanoo.

Syöpärekisterin tilastojen mukaan aivokasvainten tapausmäärät ovat pysyneet vakaina 0-19- ja 20-34-vuotiainen ikäluokissa myös 1990-luvulta eteenpäin, jolloin kännyköiden käyttö yleistyi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.