Mainos

Kännykkälaturit yhtenäisiksi EU-alueella

EU-maiden kännykänkäyttäjien elämä helpottuu ensi vuodesta alkaen, sillä unionissa myytävien matkapuhelinten laturit muuttuvat tuolloin yhdenmukaisiksi.

EU:n teollisuuskomissaari Günter Verheugen kertoi matkapuhelinvalmistajien saavuttamasta yhteisymmärryksestä laturiasiassa.

- Laturien yhdenmukaistaminen palvelee paitsi kuluttajia myös ympäristöä, sillä vanhat käytöstä poistetut laturit lisäävät EU-maiden jätemääriä tuhansilla tonneilla joka vuosi, Verheugen sanoi tiedotustilaisuudessaan Brysselissä.

Verheugen kertoi, että hänellä on omakohtaista kokemusta laturien vaihtumisesta. Saksalaiskomissaarilla on kuusi erilaista laturia pöytälaatikossaan.

EU:ssa myydään vuosittain noin 185 miljoonaa matkapuhelinta, joista useimpiin kuluttajan tarvitsee myös uuden laturin.

Ei pakkolakia

Verheugen sanoi olevansa tyytyväinen, että kännykkävalmistajat saavuttivat asiassa sovun keskinäisissä neuvotteluissaan. Näin ollen EU:n ei tarvinnut erikseen säätää lakia kännykkälaturien yhdenmukaistamiseksi.

Markkinajohtaja Nokian ohella yhdenmukaisista latureista olivat sopimassa muun muassa Samsung, Motorola, LG, Sony Ericsson ja Apple.

EU-komissiossa toivotaan, että muu maailma seuraa laturiasiassa unionin esimerkkiä. Niin ikään komissiossa toivotaan, että laturien yhdenmukaistaminen laskee matkapuhelinten hintoja, kun jokaiseen puhelimeen ei tarvitse enää liittää omaa laturiaan.

Verheugenin mielestä myös kannettavien tietokoneiden ja digikameroiden valmistajien tulisi ryhtyä yhteistyöhön yhdenmukaisen laturistandardin luomiseksi.

(MTV3 - STT - Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.