Mainos

Kännykkäkauppa käy yhä kiivaana

Matkapuhelinten viennin arvo kasvoi alkuvuonna vajaat 40 prosenttia vuoden takaisesta.

Matkapuhelinviennin syksyllä alkanut nopea kasvu jatkui tullihallituksen mukaan myös alkuvuonna. Matkapuhelinten viennin arvo kasvoi tammi-maaliskuussa 38 prosenttia vuotta aiemmasta. Suomesta vietiin alkuvuonna 7,6 miljoonaa matkapuhelinta. Puhelimien tuonti kaksinkertaistui vuotta aiemmasta ja kohosi 3,9 miljoonaan matkapuhelimeen.

Matkapuhelinviennin kasvua on vauhdittanut ulkomaille tehtyjen matkapuhelimien loppuvalmistus Suomessa. Siksi myös matkapuhelimien tuonti on kasvanut nopeasti.

Suomesta vietiin viime vuonna yhteensä 32,1 miljoonaa matkapuhelinta. Matkapuhelimien tuonti nousi 11,3 miljoonaan puhelimeen. Suomeen tuotiin vuoden kolmen ensimmäisen kuukauden aikana tullihallituksen ulkomaankauppatilaston mukaan 1 152 000, 1 249 000 ja 1 467 000 matkapuhelinta. Kuukausivienti oli vastaavasti 2 486 000, 2 555 000 ja 2 563 000 matkapuhelinta.

Viennin arvo nousussa

Matkapuhelimien lisäksi myös useimpien muiden tärkeiden tavararyhmien viennin arvo kasvoi maaliskuussa. Selvää laskua oli alusviennissä ja puutavaraviennissä. Alustoimitusten supistuminen johti metalli-, kone- ja kulkuneuvoteollisuuden viennin lievään laskuun.

Suomen koko viennin arvo kasvoi maaliskuussa neljä prosenttia 4,4 miljardiin euroon. Koko alkuvuonna viennin arvo nousi 12,2 miljardiin euroon eli kuusi prosenttia suuremmaksi kuin vuotta aiemmin. Tuonti kasvoi maaliskuussa kuusi prosenttia ja tammi-maaliskuussa 11 prosenttia. Tuonnin arvo nousi maaliskuussa 3,8 miljardiin euroon ja koko alkuvuonna 10,6 miljardiin euroon.

Ulkomaankaupan kehitys oli maaliskuussa varsin tarkasti ennakkotietojen mukaista. Kauppataseen ylijäämä kohosi maaliskuussa 540 miljoonaa euroon ja koko alkuvuonna 1625 miljoonaan euron. Ylijäämä supistui hieman edellisvuodesta, jolloin ylijäämät olivat 630 miljoonaa euroa ja 2025 miljoonaa euroa.

Tuontia kasvattivat muun muassa henkilöautot, kemian teollisuus ja sähkötekniset tuotteet.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.