Kännykkä on yhä monelle hankala kapine

Matkapuhelimet kehittyvät huimaa vauhtia, mutta käyttäjien sorminäppäryys ja aivokapasiteetti uhkaavat jäädä kehityksessä jälkeen.

MTV:n Huomenta Suomessa vieraillut taiteen tohtori Heli Rantavuo on tutkinut käyttäjien ongelmia kännyköiden käytössä. Hänen tutkimuksensa mukaan esimerkiksi kuvien siirtäminen kännykästä koneelle oli monelle hankala paikka.

- Kun kännykällä otettujen kuvien siirtämisessä oli usein vaikeuksia, monet näyttivät kuvia vain kännykästään.

Käytön hankaluus jarruttaa kännykän monipuolista käyttöä. Rantavuon mukaan uusimmat jekut hallitsevat sellaiset käyttäjät, jotka ovat muutenkin kiinnostuneita tietotekniikasta ja uusista sovelluksista.

- On kuitenkin aika paljon ihmisiä, joita nämä asiat eivät hirveästi kiinnosta, Rantavuo sanoo.

Miksi esimerkiksi puhelimista ja muista arkikapineista sitten tehdään niin käyttäjäepäystävällisiä?

- Kännyköissä on niin monia toimijoita, jotka pitää saada tuotteeseen mahtumaan ja sopimaan yhteen. Kaikkien näiden huomioiminen käyttäjän näkökulmasta on todella haastavaa.

Kännykän historia on vielä lyhyt

Rantavuo muistuttaa, että kännykät ovat vielä niin tuore keksintö, ettei tutkimusta käyttäjänäkökulmasta ole kovinkaan paljon tehty.

- Ylipäätään käyttäjätutkimuksien tuloksia on 1980-luvulta lähtien, kun tietokoneet tulivat koteihin. Kännykät yleistyivät 1990-luvulla. Tutkimustulokset eivät vielä ole kunnolla siirtyneet kehitykseen.

Yksistään tutkimus ei riitä, sen rinnalle tarvitaan päätöksiä ja käytännön kokemusta.

- Insinööri voi välillä innostua työstään niin, että siinä käyttäjä unohtuu. Kuluttajat voisivat kertoa kokemuksistaan ja sillä tavalla auttaa insinöörejä.

Hieman kannattaa myös omaan napaan vilkaista siinä vaiheessa, kun tekisi mieli heittää kännykkä seinään.

- Usein tuntuu, että niitä käyttöoppaita haetaan avuksi siinä vaiheessa, kun ongelma on jo käsissä.

Rantavuo kuitenkin myöntää, että usein käyttöohjeet ovat ymmärrettäviä insinöörille, mutta eivät välttämättä kuluttajille.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat