"Kannustan jokaista suomalaista sairaanhoitajaa lähtemään täältä" – Ruotsiin muuttanut ensihoitaja kertoo, miksi työskentelee Suomea mieluummin jengirikosten keskellä

Tositarinoita ambulanssista: Rikospaikat ensihoitajan silmin 10:16
Videolla Hautamäki kertoo, miksi ruotsalainen ensihoitaja ei käytä luotiliivejä. Hän myös kertoo, millaiset työkeikat ovat järkyttävyydessään syöpyneet hänen muistiinsa.

– Tulen kannustamaan jokaista suomalaista sairaanhoitajaa lähtemään täältä pois, toteaa nykyään Ruotsissa töitä tekevä pitkän linjan ensihoitaja Kari Hautamäki Uutisaamussa.

– Jos on yhtään kompetenssia lähteä, perhetilanteet antaa myöten tai kielitaito, niin pois vain.

Syy on selvä: Hautamäki kertoo tienaavansa Ruotsissa melkein puolet enemmän kuin Suomessa, jossa ei hänestä vuosia jatkuneista keskusteluista huolimatta ole sairaanhoitajien palkassa näkynyt parannusta.

Jos sairaanhoitajien joukkopako länsinaapuriin ja kauemmas alkaisi, joutuisi Suomi vaikeaan paikkaan.

– Se ei ole minun ongelmani, se on jonkun muun päätettävissä, mitä sille pitäisi tehdä, hän totaa.

Jengiväkivalta näkyy ensihoitajien työssä Ruotsissa

Hautamäki on toiminut ensihoitajana kahden vuosikymmenen aikaan ja on kirjoittanut kirjan ensihoitajan työstä Ruotsissa. Työ on maassa hyvin erilaista kuin Suomessa.

– Väkivallan ja rikollisuuden ero on huomattava. Päivittäinhän Tukholmassa joku ammutaan, hän toteaa.

Hautamäen mukaan useimmat ilmiöt rantautuvat Ruotsista Suomeen 10–15-vuoden viiveellä. Hän toivoo kirjan herättelevän lukijaa pohtimaan, voisiko Ruotsin tilanne olla tulevaisuudessa arkea myös Suomessa.

Huomenta Suomi nähdään MTV3-kanavalla joka arkiaamu kello 6.25-9.30 välisenä aikana. 

Viikonloppuisin Huomenta Suomi nähdään kello 9-12. 

Ohjelma on katsottavissa myös MTV Katsomossa ja MTV Uutiset Livessä

Tietää työpaikallaan tapahtuneen raiskaustapauksen

Suomessa mediassa on puhuttu viime aikoina ensihoidossa ja pelastustoiminnassa näkyvistä seksistisistä asenteista, häirinnästä ja seksuaalisesta väkivallasta. Hautamäki on samaa mieltä siitä, että ilmiö on todellinen.

– Ei sitä voi kieltää.

Hän itse tietää eräällä työpaikallaan tapahtuneesta raiskaustapauksesta vuosien takaa. Hän sanoo esimerkin olevan ääritapaus ja vakava. Hän kuitenkin uskoo, että uusien alalle tulevien sukupolvien myötä asenteisiin on varmasti tulossa muutoksia.

Videolla Hautamäki kertoo myös, miksi ruotsalainen ensihoitaja ei käytä luotiliivejä. Hän myös kertoo, millaiset työkeikat ovat järkyttävyydessään syöpyneet hänen muistiinsa.

Lue myös:

    Uusimmat