Aurinkorannikon synkät päiväkirjat: Yoannan "soluttautujat" etsivät suomalaisia paikoista, jonne poliisitkaan eivät halua mennä

Kuka katoaa paratiisiin? Yoannan"soluttautujat"etsivät suomalaisia paikoista, jonne poliisitkaan eivät halua mennä 4:57
Millaista on suomalaisten kadonneiden etsintä Aurinkorannikolla? Katso Costan enkeleiden johtohahmon haastattelu

Espanjan Aurinkorannikolla toimiva Costan enkelit auttaa pulaan joutuneita suomalaisia. Heidän soluttautujansa etsivät Fuengirolan alueelle kadonneita suomalaisia paikoista, jonne virkavaltakaan ei halua mennä.

Costan enkelit pitivät artikkelia varten päiväkirjaa reilun viikon ajalta. Artikkelissa kursiivilla olevat kohdat ovat poimintoja heidän päiväkirjastaan. Juttu on julkaistu alun perin maaliskuussa 2022. 

Yoana Aktas istuu Los Pacosin aukion reunalla sijaitsevan kahvilan nurkkapöytään. Kahvila on aivan kivenheiton päässä hänen työpaikastaan, lääkärikeskus Sismasta, joka tarjoaa lääkäripalveluita myös suomalaisille.

Hektinen työ lääkäriasemalla ja Costan enkelien johtohahmona toimiminen pitää kiireisenä. Yoana sulkee alati pirisevän puhelimen ja huikkaa kahvilahenkilökunnalle tilauksen sujuvalla espanjalla.

Kymmenisen vuotta sitten Yoana sattui keskelle tilannetta, jonka seurauksena hän päätti perustaa Aurinkorannikon suomalaisia auttavan ryhmän – Costan enkelit.

Suomalainen oli saanut sairaskohtauksen, mutta tulkki kieltäytyi auttamasta ilman varmaa ansiota. Yoana auttoi tilanteessa, mutta mies menehtyi myöhemmin. On mahdotonta sanoa, olisiko tilanteessa kitsasteleva tulkki voinut pelastaa suomalaisen hengen.

– Se oli pysäyttävä tapaus. Kaikki ei voi olla rahasta kiinni.

Sunnuntai

Kadonnut nuori mies, perheenjäsen otti yhteyttä. Perheenjäsenen tukeminen ja kuunteleminen. 

Erään perheen sisällä on tapahtunut vakavaa pedofiliaa, joten tuemme uhreja. Neuvomme käytännön asioissa, koska joukossamme on henkilö, joka ymmärtää tämän prosessin ja siihen liittyvät lakiasiat. Asiaa prosessoi muilta osin poliisi.

Niko muutti Espanjaan 19-vuotiaana, jäi heti kodittomaksi – tällaista on karu arki kadulla 3:55
Niko muutti Espanjaan 19-vuotiaana, jäi heti kodittomaksi – tällaista on arki kadulla.

Vaikka Costan enkelit auttavat pääsääntöisesti suomalaisia, olivat ensimmäiset ryhmän jäsenet marokkolaisia.

Yoannan kättä koristaa Costan enkeleiden tatuointi. Ihoon on myös kirjailtu numero yksi, sillä hän on ryhmän perustajana sen ensimmäinen jäsen.

Nyt "enkeleitä" on yhteensä jo 176, joista suurin osa on suomalaisia. Jokaisella jäsenellä on oma numeronsa.

– Meillä on numerot jokaiselle jäsenelle. Jos jäsenemme menehtyy, numeroa ei anneta eteenpäin, jos ihminen ei itse halua.

Maanantai

Kadonnut on paikallistettu. Kadonneella päihdeongelma ja ei halua löytyä, joten emme voi tehdä enempää, koska hän on täysi-ikäinen, ei ole etsintäkuulutettu ja hänellä on oikeus kadota. Tuemme perheenjäsentä.

Vakavasti ja äkillisesti sairastuneen henkilön puolison tukeminen. Henkilö on teholla.

– Tarjoamme apua kodittomille, teemme ruoka- ja vaatelähetyksiä, istumme teho-osastolla ja tulkkaamme, mutta viemme myös suruviestejä ja autamme omaisia surussa, Yoana summaa.

Verkoston ensimmäiset tehtävät olivat suurimmaksi osaksi tulkkausta. Nyt tehtäviä on laidasta laitaan.

Costan enkelien rahoitus tulee jäsenistön omista kukkaroista. Siitäkin syystä verkosto keskittää auttamistyönsä Fuengirolan ympäristöön.

– Emme voi koko maailmaa pelastaa, vaikka haluaisimmekin, siksi keskitymme suomiyhteisöön.

Rikollisista auttajiksi

Costan enkeleissä on kahdenlaisia auttajia – arkienkeleitä ja soluttautujia. Nimensä mukaan arkienkelit auttavat arkisemmissa tehtävissä, kun taas soluttautujat hakeutuvat toisinaan vaarallisiinkin paikkoihin etsimään tietoa.

Tällä hetkellä verkostossa on 70 soluttautujaa, ja he ovat usein mukana kadonneiden etsinnöissä. 

– Soluttautujan pitää olla sen oloinen, että pelkkä hänen läsnäolonsa voi pelästyttää. Soluttautujan habitus saattaa olla tosi hurja, mutta he eivät ole vihaisia.

Osalla soluttautujista on rikostaustaa.

– Vaikka heillä olisi minkälainen historia, niin he eivät halua palata vanhaan elämään, vaan käännämme sen hyväksi. Nyt on aika tehdä hyvää, eikä aika tehdä pahaa. Se on toiminut.

Keskiviikko

Vakavasti sairastuneen puoliso menehtyy. Tuemme henkisesti puolisoa päivin ja öin. Nämä tilanteet ottaa yleensä yksi henkilö haltuun, jotta tukihenkilö pysyy samana.

Viemme ruokailuvälineitä ja ruokaa pariskunnalle, joista toinen on sairastunut äkillisesti ja työpaikka siksi mennyt alta.

Toisinaan Yoana linjaa tehtävän liian vaaralliseksi. Hän on esimerkiksi kieltänyt verkostonsa jäseniä menemästä vaaralliseen huumeluolaan.

– On tilanteita, missä yksinkertaisesti riskeerataan liikaa.

– Joissakin väkivaltatilanteissa on ollut riskinä, että soluttautuja ei taustansa vuoksi pystyisi hillitsemään itseään. Silloin sanon, että et voi mennä näihin tilanteisiin.

Yhteisö tekee tiivistä työstä viranomaisten kanssa. Pääasiallisesti poliisi hoitaa myös kadonneiden etsintöjä, vaikka soluttautujat ovat usein mukana auttamassa. Suomalaisten kadonneiden määrät vaihtelevat. 

– On kuukausia, kun ketään ei katoa ja toisinaan tulee useampi katoamistapaus viikossa. 

Miksi Aurinkorannikolle katoaa suomalaisia? Katso Yoannan koko haastattelu artikkelin yltä olevalta videolta. 

Rutiini auttaa, mutta ei turruta täysin

Yoana on vienyt itse monta suruviestiä ja muistaa jokaisen kadonneen tapauksen. Eniten häntä ovat koskettaneet kuolema- ja väkivaltatapaukset, vaikka niihinkin on kehittynyt omanlaisensa rutiini.

– Et voi hajota silloin, kun pitää tukea surevia perheenjäseniä, jotka ovat ihan rikki siitä tilanteesta.

Verkosto on saanut osakseen myös arvostelua. Kriitikoiden mielissä soluttautujien rikostaustat leimaavat koko yhteisöä.

– Tyypillisimmin saa kuulla, että olette paskoja rikollisia. Se on kivuliasta, mutta olemme tottuneet siihen ja voimme ohittaa tällaiset kommentit.

Lauantai

Kahvilassa joku henkilö kävi ilmaisemassa mielipiteensä, että Costan enkelit on paskoja rikollisia. Kukaan ei jaksa reagoida enää tähän, eikä kukaan tunne henkilöä. Poistumme paikalta.

Mediamyrsky ja työtaakka vei teho-osastolle

Töitä vapaaehtoisverkostossa on enemmän, mitä kerkeää tehdä. Töiden ja vapaaehtoisen auttamisen yhdistelmä ajoi Yoanan itsensä autettavaksi.

Sairauskohtausta edelsi Costan enkeleihin kohdistunut mediahuomio. Verkosto oli löytänyt Espanjaan kadonneen suomalaisnuoren – onneksi kunnossa.

– Nuori nainen katosi Palmaan omasta tahdostaan. Se on jäänyt mieleen, vaikka pahempaa ei sattunutkaan. Hän ei ollut hyvällä aiheella kadoksissa.

Sunnuntai

Selvitetään erään menehtyneen henkilön henkilökohtaisten asioiden toimitusta Suomeen. Yksi Costan Enkeli vie ne itse läheisille tammikuussa.

– Yritin auttaa niin montaa ihmistä, että unohdin itseni. Juoksin yötä päivää, en nukkunut, enkä syönyt. Se kostautui ja jouduin teholle.

Yoana ei ollut aiemmin joutunut vastaavanlaiseen mediaryöpytykseen ja omien sanojensa mukaan veti itsensä piippuun. Hän sai sairaskohtauksen keskellä Paseo Maritimoa.

Sairauskohtauksesta toivuttuaan Yoana opetteli uuden tavan elää, eikä antanut haastatteluja muutamaan vuoteen. Hän myös halusi suojella verkostonsa jäseniä ylimääräiseltä kuormitukselta.

"Ei tätä paikkaa tarvitse pelätä"

Yoana tapaa jokaisen enkeliksi haluavan kasvotusten ja kutsuukin perustamaansa verkostoa enemmän perheeksi.

– Puramme yhdessä huolia ja murheita, mutta paljon myös nauramme paljon.

Vaikka Costan enkeleiden päiväkirja voi olla karua luettavaa, Yoana muistuttaa, että se ei ole tavallisen Espanjassa asuvien suomalaisten arkipäivää.

– Ei tätä paikkaa tarvitse pelätä, vaikka meidän työmme onkin raskasta. Pääasiallisesti täällä voi asua turvassa. Toki on syytä pitää silmät auki, ettei notku lomahuppelissa pitkin kyliä. Jos olet kaatokännissä tuolla rannalla, niin sitten voi sattua jotain.

Uima-allas ja alle 450 euron vuokra – tältä näyttävät suomalaiseläkeläisten kodit Espanjassa 6:54
Uima-allas ja alle 450 euron vuokra – tältä näyttävät suomalaiseläkeläisten kodit Espanjassa.

Maanantai

Henkilön vakava sairaskohtaus, perheen tukeminen ja käytännön asioiden selvittely. Henkilö teholla. Toivotaan, että ei tarvitse viedä suruviestiä tällä kertaa. Tunnemme henkilön. Hieman surullinen olo.

Yoana on nähnyt, kuinka halpa alkoholi vie mennessään.

– Suomalaiset juo sellaista euron viiniä, jota espanjalaiset käyttävät täällä kokkaamisen.

Vaikka työn ja auttamisen yhdistelmä sairastutti Yoanan, hän pitää Costan enkeleiden pyörittämistä elämäntehtävänään.

– Saan tästä todella paljon. Ihmisten auttamisesta tulee hyvä olo.

Lue myös:

    Uusimmat