Kannabis poistumassa dopinglistalta – ”Ei mitään hyötyä urheilussa”

Kannabis poistetaan todennäköisesti urheilussa kiellettyjen aineiden listalta, kun Maailman antidopingtoimisto WADA uudistaa dopingsääntöjä 2015.

Suomen antidopingtoimikunnan puheenjohtajan Timo Seppälän mukaan uudistuksen jälkeen edellytetään, että jokainen dopingaineluettelon aine parantaa urheilijan suorituskykyä.

– Kannabis on dopingaineiden listalla sen takia, että se on ikään kuin urheiluhengen vastainen. Toinen kriteeri on se, että se on haitallista käyttäjälle. Kolmas kriteeri, jota kannabis ei täytä, on se, että aine on urheilusuoritusta parantava. Tällä hetkellä vaaditaan kaksi kriteeriä, että listalle joutuu, Seppälä kertoo.

Kannabiksen käyttö urheilussa nousi puheenaiheeksi, kun Urheilulehti väitti kahden viime vuoden MM-joukkueessa pelanneen jääkiekkoilijan kärähtäneen kannabiksesta.

Vaikka urheilijat olisivat käyttäneet huumetta, ei siitä Seppälän mukaan olisi ollut heille mitään hyötyä.

Kannabis heikentää motoriikkaa ja arviointikykyä niin ajan, paikan kuin nopeudenkin suhteen. Käyttö haittaa oman suorituksen lisäksi myös kanssapelaajia, koska onnettomuusriski on aina olemassa.

– Jos oikein tarkkaan osaa annoksensa arvioida, niin tarkkuuslajeissa kannabiksen käytöstä voisi olla pikkuisen rauhoittavaa vaikutusta. Sallituista rauhoittavista lääkeaineista saa kuitenkin paljon varmemmin ja koordinoidummin sen vaikutuksen.

Rajanveto vaikeaa

Urheilijoiden asema nuorten esikuvina on vaikuttanut siihen, että kannabiksen käyttö on alun perin katsottu urheilunhengen vastaiseksi.

Antidopingtoimikunnat eivät halunneet, että nuoret voisivat perustella kannabiksenkäyttöään huippu-urheilijoiden esimerkillä.

– Sitten kannabiksesta sanottaisiin, että se ja sekin urheilija käytti, eikä ollut mitään ongelmaa. Voitti mitaleita.

Rajanveto tarpeellisen ja tarpeettoman holhouksen välillä on kuitenkin vaikeaa.

– Samaahan voisi sanoa kaikista epäterveellisistä elämäntavoista. Onko sitten urheiluhengen vastaista syödä epäterveellistä ruokaa tai muuta vastaavaa, Seppälä toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat