Mainos

Kankaanpään Valkiajärven kalakuolema jäi arvoitukseksi

Kankaanpäässä sijaitsevan Valkiajärven toukokuisen kalakuoleman syy ei ole tutkimuksissa selvinnyt. Tähän mennessä tuntemattomasta syystä menehtyi yli 2000 kiloa kaloja, lähinnä särkiä ja lahnoja.

-Tämä kalakuolema jäi selvittämättä. Suomessahan tapahtuu vuosittain joitakin sellaisia kalakuolemia, joiden syy jää arvoitukseksi, toteaa ylitarkastaja Jouko Hakala Lounais-Suomen ympäristökeskuksesta.

Valkiajärvi sijaitsee Niinisalon varuskunta-alueella. Alustavissa tutkimuksissa arveltiin, että kalakuoleman syynä olisi voinut olla sotilastarkoituksiin käytetty myrkky. Puolustusvoimien tutkimuskeskuksen mukaan vesi- ja sedimenttinäytteistä ei kuitenkaan löytynyt myrkyllisiä kaasuja eikä orgaanisia yhdisteitä.

Järven sedimentti osoittautui valobakteeritestissä myrkylliseksi. Testi ei kuitenkaan Hakalan mukaan sellaisenaan selvitä kalakuoleman syytä, sillä sama testi osoitti myrkylliseksi erään toisenkin järven sedimentin, jossa kaloja ei ollut kuollut. Valobakteeritesti on hyvin herkkä ja reagoi kaikenlaisiin muutoksiin.

Kalakuolema havaittiin 24. toukokuuta, ja kaksi päivää myöhemmin otettujen vesinäytteiden mukaan järven happitilanne oli hyvä. Valkiajärvi on rehevöitynyt, mutta sen levälajisto oli vuodenaikaan nähden normaali. Esimerkiksi sinileviä ei ollut poikkeuksellisen runsaasti.

Maa- ja metsätalousministeriön eläinlääkintä- ja elintarvikeosaston mukaan kuolleissa kaloissa ei ollut tarttuvia kalatauteja. Kuolleissa lahnoissa oli hihna- ja sukkulamatoa, mutta niitä tutkijat eivät pidä kalakuoleman aiheuttajina.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.