Mainos

Kangasniemi perää sopua lääkärilakolle

Akavan julkista sektoria edustavan Akava-JS:n puheenjohtaja Erkki Kangasniemi on huolissaan lääkärilakon vaikutuksista työmarkkinoiden sopimusmekanismiin. Hän pitää myös epävarmana, syntyykö lakkoon ratkaisu paraikaa istuvassa sovittelulautakunnassa.

Kangasniemi huomauttaa, ettei sovittelulautakunnan kokoonpano vastaa lainkaan valtakunnansovittelija Juhani Saloniuksen alkuperäistä ajatusta välityslautakunnasta. Puheenjohtaja aprikoi, miten samaa lakkoa viikkokaupalla ratkoneet osapuolet nyt yhtäkkiä pääsisivät ratkaisuun. Hän kuitenkin toivoo, että uudessa roolissa ainakin edetään tähänastista ripeämmin kiistakysymysten ratkaisemisessa.

-En mitään toivo enempää kuin sitä, että erehtyisin arvioissani, Kangasniemi sanoi Opetusalan ammattijärjestön OAJ:n tiedotustilaisuudessa tänään.

Hän korosti, että lääkäreiden vaatimukset sinänsä ovat oikeutettuja. Sovun pitäisi kuitenkin syntyä normaalien pelisääntöjen mukaan, eikä lakkoa jouduttaisi lopettamaan lain voimin.

Kangasniemi muistutti, että sopimuksesta päättää viime kädessä ja itsenäisesti Akava-JS, ei Lääkäriliitto. Liiton mielipiteen ohittamiseen tarvittaisiin kuitenkin "erittäin hyviä perusteita".

Kangasniemen mielestä lakko on joka tapauksessa kestänyt jo "aivan liian kauan".

Aikaistaminen tarpeetonta

Akava-JS:n ja samalla OAJ:n puheenjohtaja vastasi tiedotustilaisuudessa myös pääministeri Paavo Lipposen ehdotukseen tupo-neuvottelujen aikaistamisesta. Kangasniemeä ajatus kummastuttaa, koska nykyisiä sopimuksia tarkastetaan joka tapauksessa määrävälein.

-Sopimuksiin kuuluu valtava määrä tarkistuksia ja mahdollisuuksia ryhtyä toimenpiteisiin. Siksi Kangasniemen on "pikkuisen vaikea hahmottaa, mitä esitys mahtaa tarkoittaa".

-Taitaa olla enemmän poliittinen heitto vain. Vaalit lähestyvät ja pitäisi niitä ääniä ryhtyä kalastamaan, tulkitsee Kangasniemi Lipposen puheita.

Ay-johtajan mielestä talouskehityksen suunnastakaan ei ole vielä vakuuttavaa ja varmaa näyttöä. Hän myönsi kuitenkin, että Yhdysvaltain taantuma voi pitkittyessään viedä Suomenkin asioita "huonoon malliin".

-Tärkeintä on, että tehdään mitä on sovittu ja koetetaan pitää maan talous kunnossa, kuuluu Kangasniemen resepti.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.