Kanervan tapaus jättää pysyviä jälkiä

Ilkka Kanervan (kok.) erottamiseen päättynyt tapahtumien ketju jättää pysyviä jälkiä suomalaiseen poliittiseen kulttuuriin. Näin uskovat kokeneet kansanedustajat.

- Poliitikot eivät voi enää luottaa siihen, että media jollakin tavalla suojelee julkista tehtävää hoitavien ihmisten yksityiselämää yli sen, mitä lakien mukaan on tehtävä, Heidi Hautala (vihr.) sanoo.

- Olen varma, että poliitikot tulevat hyvin paljon varovaisemmiksi, eikä siitä kai haittaa ole, että ihmiset elää nätimmin, Jacob Söderman (sd.) toteaa.

- Nyt on otettu aika pitkälle menevä askel siinä suhteessa, että yksityiselämällä on suuri merkitys, Kimmo Sasi (kok.) arvelee.

Hautalan mielestä on vain hyvä, jos Kanervan tapaus luo pientä kiilaa johtavien poliitikkojen ja valtamedian väliin.

- Tämä on poliittisen eliitin jäsenille tervetullut muistutus, että vaikka heillä on oikeus yksityisyyteen, se ei tarkoita, että he voivat tehdä mitä tahansa. Korkeassa asemassa olevan arvostelukykyyn pitää voida luottaa eikä yksityiselämän puolellakaan voi ottaa miten suuria riskejä tahansa.

Sasin mielestä ainakin ministerit saavat varautua siihen, että jos yksityiselämässä tapahtuu jotain merkittävää, heti syntyy myös keskustelua siitä, vaikuttaako tapahtunut hänen kykyynsä toimia poliitikkona.

"Brittiläistä puritanismia"

Söderman ei oikein pidä näkemästään, missä suunta on kohti "brittiläistä puritanismia".

- Jos asia vähänkin liippaa sukupuolisuutta - tässä tapauksessa se oli hyvin viattomassa muodossa - tulee voimakkaita reaktioita. Se on kyllä minusta takaisku.

Söderman ihmettelee myös sitä, miten Kanervan tapauksessa on yhtäkkiä ajateltu, että luottamuksellisia viestejä voi julkaista aivan miten sattuu.

- En ymmärrä, miten tämä näin riistäytyi käsistä. Kyllä minusta luottamuksellisen viestin julkaiseminen edellyttäisi aina asianomaisen lupaa. Tämä on aikamoinen takaisku, jos ihmiset eivät voi vaihtaa viestejä luottamuksellisesti.

"Yksi naula arkussa"

Poliitikkojen ja politiikan arvostukseen ei Kanervan tapauksella yksin uskota olevan erityistä vaikutusta. Sasin sanoin se on "yksi naula muiden joukossa".

- Tämä ja Vanhasen tapaus sekä eduskunnan ahdistelukohu heikentävät arvostusta, mutta ei se kauhean korkealla ole ollut ennenkään.

Södermanin tuntuma on, että suhtautuminen politiikkoihin on lamavuosista lähtien ollut aika kielteinen. Parhaiten siinä auttaisi Södermanin mielestä, että ryhdyttäisiin miettimään, miten päätökset vaikuttavat ihmisten arkeen.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat