Mainos

Kanaravintolasta Haitin avustuskeskus Los Angelesissa

Haitin maanjäristys on saanut amerikkalaiset ojentamaan uhreille auttavan kätensä. Los Angelesissa tukikeskukseksi on muodostunut paikallinen haitilainen ravintola, kertoo toimittaja Tomi Hinkkanen Radio Novan haastattelussa.

56-vuotias haitilainen George Laguerre pyörittää Ti George's Chicken -nimistä ravintolaansa Echo Parkin kaupunginosassa.Kyseinen kanaravintola on pieni ruokala, jossa työskentelee ravintoloitsija itse mukaan lukien vain kolme työntekijää. Mutta maanjäristyksestä lähtien George on toiminut Haitin epävirallisena lähettiläänä Los Angelesissa. Hänen ravintolansa on ollut tupaten täynnä asiakkaita ja mediaa.

Los Angelesissa ei ole Haitin konsulaattia tai muutakaan virallista edustusta. USA:n kaupungeista eniten haitilaisia asuu Miamissa, Bostonissa ja New Yorkissa. Koko Kaliforniassa asuu vain kymmenisen tuhatta haitilaista. Heistä noin neljä tuhatta Los Angelesissa.

Toimittajan vierailu ravintolassa

Hinkkanen kertoo poikenneensa itsekin ravintolassa. Hänen vierailunsa aikana kuppilassa istui parikymmentä ruokailijaa ja paikalla kuvasi espanjankielinen tv-kanava. Paikalla käy myös ihmisiä, jotka haluavat auttaa. Sitä varten tiskillä on iso lasipurkki, johon saa pistää roponsa. Paikalla oli Steve Charpié, joka on Cypress Pops -sinfoniaorkesterin ylikapellimestari. Orkesteri järjestää lauantaina hyväntekeväisyyskonsertin haitilaisten hyväksi.

Ravintolassa pidettiin viime torstaina varainkeruutilaisuus. Se tuotti 14 tuhatta dollaria. Summa saattaa kuulostaa vähäiseltä, mutta George Laguerre suhteuttaa rahan voiman Haitissa näin: 50 dollaria, eli 35 euroa on kaksi tuhatta Haitin Gourdea. Tämä on yhtä paljon kuin keskiverto-haitilaisen kuukausipalkka. Eli pienikin rahalahjoitus auttaa lukuisia hädänalaisia. Ja monesta pikku purosta syntyy vuolas joki.

Ravintoloitsijan omat sukulaiset selvisivät Haitin maanjäristyksestä elossa, mutta Georgen pikkuveli Alex joutui puolentoista miljoonan muun haitilaisen lailla kodittomaksi, kun hänen kaksi-kerroksinen kotitalonsa pääkaupunki Port-au-Princessä romahti maan tasalle. Alexin oli muutettava sukulaisten luo asumaan.

Hinkkanen puhui ravintolassa myös toisen haitilaismiehen, John Regisin kanssa. Hänen lankonsa kuoli, mutta muut sukulaiset selvisivät hengissä. Nythän tilanne on se, että raunioiden alle jääneet alkavat olla suurin piirtein kaikki kuolleita. Parhaillaan kriittisessä tilanteessa ovat loukkaantuneet. Arviolta 20 tuhatta haitilaista kuolee joka päivä, koska apu ei saavuta heitä. Tämä siitä huolimatta, että eri maat ovat sitoutuneet lahjoittamaan yhteensä miljardi dollaria, ja huolimatta siitä, että kun kerran Haitin omia viranomaisia ei näy mailla halmeilla, Yhdysvaltain puolustusvoimat on yhdessä YK:n kanssa käytännöllisesti katsoen ottanut maan hallintaansa.

Lahjoitukset hyväntekeväisyysorganisaatioille

Ravintoloitsija George Laguerre toimittaa lahjoitukset neljälle pienelle hyväntekeväisyys-organisaatiolle, jotka tietää rehellisiksi. Hän sanoo, että jotkut organisaatiot ovat keränneet miljoonia, mutta epäilee, josko edes kymmenen prosenttia todella saavuttaa avun tarvitsijat.

- Et voi antaa rahaa ihmiselle, jolla sitä ei koskaan ole ollut ja odottaa, että tämä käyttäisi sen hyväntekeväisyyteen, Laguerre toteaa.

Georgen ravintolaan on tulvinut myös tavaralahjoituksia. Mies sanoo, että ihmiset ovat siivonneet komeronsa ja kiikuttaneet hänelle kaiken maailman tavaraa. Mutta tavaroita on logistisista syistä vaikeaa toimittaa perille - rahalahja on parempi.

Haitilla ei siis ole Los Angelesissa virallista edustustoa, mutta nyt tehtävän on ottanut samalla Hispaniolan saarella sijaitsevan naapurimaan, Dominikaanisen Tasavallan pääkonsulaatti Los Angelesissa. Pääkonsuli Celeste Jiménez oli paikan päällä ravintolassa. Hän kertoi, että konsulaatti yrittää toimittaa myös tavara-avun perille. Jiménez on parhaillaan organisoimassa television varainkeruukampanjaa haitilaisten hyväksi yhdessä muiden latinalais-amerikkalaisten maiden pääkonsulien kanssa. Telethon esitetään lähitulevaisuudessa paikallisella tv-kanavalla.

Entäpä mikä on se taho, johon suomalaiset voisivat lähettää lahjoituksensa?

-La Cruz Roja (Punainen Risti), vastaa pääkonsuli välittömästi.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.