Kanadan lentoturma vaati 229 ihmisen hengen

229 ihmistä on kuollut lento-onnettomuudessa Kanadan itärannikolla aamuyöllä Suomen aikaa. Sveitsiläisen Swissairin MD-11 matkustajakone syöksyi Atlantin valtamereen Nova Scotian edustalla.

New Yorkista Geneveen matkalla olleessa MD-11 -tyyppisessä koneessa oli 229 matkustajaa ja miehistön jäsentä. Swissairin johdon mukaan kenenkään ei uskota selvinneen turmasta hengissä. Pelastustyöntekijät kertoivat tänään löytäneensä 36 ihmisen ruumiit. Eloonjääneistä ei sen sijaan näkynyt mitään merkkejä.

Pelastustöitä vaikeuttivat kova merenkäynti ja tihenevä sumu. Kanadalaiset pelastustyöntekijät sanoivat kuitenkin, etteivät he olleet vielä luopuneet toivosta löytää turmasta hengissä selvinneitä.

Kone valmistautui hätälaskuun

Kone syöksyi mereen vajaat kaksi tuntia sen jälkeen kun se oli noussut ilmaan New Yorkin kentältä. Koneen lentäjä ilmoitti vähän tätä ennen Halifaxin lennonjohtoon koneen ohjaamoon tuprunneesta savusta. Halifaxin lentokentälle hätälaskuun valmistautunut kone syöksyi mereen Peggy's Cove -nimisen kalastajakylän edustalla. Onnettomuuden syy ei ollut vielä selvillä. Swissairin edustajan mukaan mikään ei kuitenkaan viittaa siihen, että kyseessä olisi terroriteko.

Pelastustöihin osallistui tänään kymmenkunta sotilaslentokonetta, kaksi sota-alusta ja kymmeniä Kanadan rannikkovartioston aluksia sekä kalastusveneitä. Pelastustoimia uhkasi Nova Scotian rannikkoa lähestyvä Danielle-hirmumyrsky, jonka tuomat sateet piiskasivat rannikkoa jo tänään.

Onnettomuuskoneessa oli 215 matkustajaa ja 14 miehistön jäsentä. Mukana oli myös kaksi vauvaa. Amerikkalaisen Delta Air Lines -lentoyhtiön edustaja kertoi, että koneessa oli 53 yhtiön matkustajaa ja yksi lentohenkilökunnan jäsen, jotka olivat Swissairin kanssa yhdistetyllä lennolla. Koneen matkustajista 136 oli Yhdysvaltain kansalaisia, 30 ranskalaisia, 28 sveitsiläisiä ja kuusi brittejä. Miehistössä oli 13 sveitsiläistä. Näiden lisäksi koneessa oli vielä 16 matkustajaa yhdeksästä eri maasta, mutta ei Suomesta. Surmansa sai mm. johtaviin aids-tutkijoihin kuulunut Jonathan Mann sekä seitsemän YK:n työntekijää tai avustajaa.

Paikalliset asukkaat kertoivat nähneensä hyvin matalalla lentäneen koneen ja kuulleensa sen jälkeen kovan pamauksen. Onnettomuuden sattuessa oli täysin pimeää, mikä viivästyttyi pelastustoimenpiteitä.

Turvallinen lentoyhtiö

Swissairin johtaja Hannes Götz sanoi, että onnettomuus oli "pahin katastrofi, joka lentoyhtiölle voi sattua". Onnettomuustilastojen valossa sekä Swissairia että MD-11 -konetyyppiä on pidetty erittäin turvallisina ennen viime yön onnettomuutta. Swissairin koneelle sattui viimeksi onnettomuus vuonna 1979, jolloin 14 ihmistä kuoli, kun koneen lasku Ateenan lentokentälle epäonnistui.

Sveitsin presidentti Flavio Cotti ilmaisi tänään järkytyksensä onnettomuuden johdosta. Sveitsin hallitus perusti tutkimusryhmän selvittämään turman syitä. Onnettomuuslennolla mukana olleiden matkustajien omaisia saapui tänään sekä Geneven lentokentälle että New Yorkiin John F. Kennedyn kentälle odottamaan tietoa matkustajien kohtalosta. Geneven kentälle perustettiin kriisikeskus, missä psykologit ja papit tarjosivat apuaan järkyttyneille omaisille.
(STT-Reuters-AFP-DPA)


Lue myös:

    Uusimmat