Kanadan jääkiekkoliiton luhistuminen jatkuu – lukuisat tahot jättämässä kriisipesäkkeen

Kanadan jääkiekkoliiton ahdingolle ei näy loppua. Nyt katoamaisillaan ovat sponsorit, poliitikkojen luottamus ja liiton sisäisten provinssiliittojen rahoitus.

Kanadan jääkiekkoliiton suurimmat rahoittajat ovat päättäneet sponsorointinsa. Kumppanuuden liiton kanssa ovat lopettaneet muun muassa Canadian Tire, Tim Hortons, Scotiabank ja Chevrolet Canada. Yhtiöt ovat alojensa suurimpia paikallisia tekijöitä.

Tämän lisäksi jääkiekkoliiton sisäiset provinssiliitot, Québecin ja Nova Scotian jääkiekkoliitot, ovat lopettaneet yhteistyönsä katto-organisaationsa kanssa. Tämän seurauksena kyseiset provinssiliitot pitävät niille maksettavat pelaajien rekisteröintimaksut itsellään. Myös muilta provinssiliitoilta on odotettavissa vetäytymisiä.


Rekisteröintimaksuilla rahoitetaan Kanadan jääkiekkoliiton miljoonarahastoa, jota on käytetty ahdistelutapausten salaamisessa. Liiton sisäisten rahojen käyttö mahdollisti tapausten ulkopuolisen valvonnan minimoinnin.

Sponsorien ja provinssiliittojen päätöksiä on perusteltu Kanadan jääkiekkoliiton huonolla läpinäkyvyydellä ja johtoportaassa tapahtuneiden muutosten puutteellisuudella.

Tapaukseen liittyy myös ripaus politiikkaa. Kanadan pääministerin Justin Trudeaun mukaan jääkiekkoliiton johto on menettänyt niin hallituksen kuin kansankin luottamuksen.

– Mitä kauemmin Kanadan jääkiekkoliitolla kestää tajuta tämä, sitä vaikeampaa heillä tulee olemaan, Trudeau kertoi muun muassa CBC:lle lehdistötilaisuudessa.

Korttitalo lähti sortumaan viime huhtikuussa, kun Kanadan alle 20-vuotiaiden maailmanmestarijoukkueen jäseniä vastaan nostettiin syyte, jossa kahdeksaa pelaajaa syytettiin seksuaaliseen tekoon pakottamisesta.

Julkisuuteen nousi myös uusia vastaavanlaisia syytöksiä liittyen vuoden 2003 nuorten maajoukkueen pelaajiin, joiden myötä kriisi paisui entisestään. Sen lisäksi, että liitto maksoi edellä mainittujen tapausten uhreja hiljaiseksi omalla rahastollaan, paljastui, ettei se ollut tutkinut tapauksia kunnolla.

Elokuussa hallituksen puheenjohtaja Michael Brind’Amour erosi tehtävästään. Muita merkittäviä muutoksia johtoportaassa ei ole tapahtunut. Viime kuussa pinnalle nousi jo kolmas mahdollinen ahdistelutapaus.

Jääkiekkoliiton paine puhdistaa johtoporras kokonaisuudessaan on suuri. Siitä pitävät huolen kansa, poliitikot ja sponsorit.

3:17
Maalikooste: Leijonat löi Kanadan MM-kotikisojen finaalissa viime toukokuussa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja