Kanadan jääkiekossa muhii skandaali – lehti paljasti, miten hyväksikäyttötapauksia lakaistaan maton alle

The Globe and Mail -lehden tuoreen raportin mukaan hyväksikäyttöväitteiden selvittämiseen on käytetty Kanadan pelaajien rekisteröintimaksuilla rahoitettua monimiljoonaista rahastoa. Sen avulla skandaalinomaisten tapausten ulkopuolinen valvonta on pyritty pitämään minimaalisella tasolla.

Selivtyksen mukaan kyseisen rahaston koko on ylittänyt viime vuosien aikana 15 miljoonan dollarin rajapyykin.

Jääkiekkoliiton vuosittaisissa raporteissa ei kerrota, miten rahasto yksinkohtaisesti operoi. Sen olemassaoloa ei myöskään mainita organisaation vanhemmille ja pelaajille jaetussa käsikirjassa, jossa kuvataan, miten rekisteröintimaksut käytetään jääkiekkoliiton vakuutusturvaan, vaikka osa näistä rahoista kuitenkin ohjataan rahastoon.

Kanadalaislehden mukaan rahaa käytetään muun muassa shekkien kirjoittamiseen tuomioistuinten ulkopuolisten ratkaisujen aikaansaamiseksi erilaisissa korvausvaatimustilanteissa silloin, kun vakuutuksenantajan ei haluta osallistuvan selkkaukseen.

Väitteet seksuaalisesta hyväksikäytöstä kuuluvat näiden tapausten joukkoon.

Kanadan pääministeri Justin Trudeau totesi tiistaina, että Kanadan jääkiekkoliiton vastuuhenkilöihin on vaikea luottaa sen jälkeen, kun tietoa suurta kohua aiheuttaneiden hyväksikäyttötapausten menettelytavoista vuoti julkisuuteen.

Viime huhtikuussa Kanadan alle 20-vuotiaiden maailmanmestarijoukkueen jäseniä vastaan nostettiin syyte, jossa pelaajia syytettiin seksuaaliseen tekoon pakottamisesta. Kanteen asianomistaja oli 20-vuotias nainen, joka syytti teosta kahdeksaa pelaajaa.

Asia soviteltiin toukokuun lopulla, mutta Kanadassa on haluttu saada täysi selvyys jääkiekkoliiton roolista kohun keskellä. Kanteessa vastaajina olivat Kanadan jääkiekkoliitto ja kanadalainen junioriliiga CHL, eivätkä itse pelaajat.

– Juuri nyt kenenkään kanadalaisen on vaikea luottaa tai uskoa keneenkään Kanadan jääkiekkoliitossa, Trudeau kertoi lehdistölle Reutersin mukaan.

– Se, mitä saimme tänään tietää, on täysin tuomittavaa. Siksi jäädytimme muutama päivä tai viikko sitten jääkiekkoliiton rahoituksen, kunnes merkittäviä uudistuksia, läpinäkyvyyttä ja vastuuvelvollisuutta on toteutettu.

Aiemmin tällä viikolla Kanadan jääkiekkoliitto ilmoitti avaavansa väitettyä seksuaalista väkivaltaa koskevan tutkimuksen uudelleen osana suunnitelmaa, jolla pyritään poistamaan "myrkyllisen käyttäytymisen kulttuuri" lajin sisällä.

– Kun ajattelen kulttuuria, joka ilmeisesti läpäisee organisaation korkeimmat johtoportaat, ymmärrän, miksi niin monet vanhemmat ja niin monet kanadalaiset, jotka ovat ylpeitä kansallisesta talviurheilustamme, ovat aivan järkyttyneitä siitä, mitä tapahtuu, Trudeau sanoi.

– Hallituksena tuomitsemme jatkossakin yksiselitteisesti sen, mitä saamme kuulla, ja vaadimme, että asiat muuttuvat merkittävästi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja