Mainos

Kampaamoalan hurja arvio: Jo yli puolet töistä tehdään pimeänä

Kaksi vuotta sitten käyttöön otettu partureiden ja kampaamoiden korkeampi arvonlisävero on ajanut hiusalan ahdinkoon. Uudistuksen jälkeen yli 1000 kampaamoalan yrittäjää on lopettanut tai tehnyt konkurssin.

Samalla myös pimeä työ alalla on kasvanut nopeasti. Hiusalan oman selvityksen mukaan jo lähes 60 prosenttia työstä tehdään veroja maksamatta.

- Se on hurja luku, mutta en yhtään en epäile sitä. Varmasti pitää paikkansa ja paljon tehdään pimeätä työtä, sanoo kampaamoyrittäjä Tomi Yrjänä.

- Maksat joka eurosta neljänneksen pelkästään arvonlisäveroa, ja loppu pitää jäädä yrityksen pyörittämiseen ja kaikkiin muihin kuluihin. Sen jälkeen pitäisi saada palkka nostettua, joten onhan se aika hurja määrä.

24 prosentin arvonlisäveroa syyttää myös Kokkolanseudun Hiusyrittäjien puheenjohtaja Maarit Kauppinen:

- Se on aiheuttanut työttömyyttä, irtisanomisia ja asiakkaiden kampaamokäyntivälit ovat pidentyneet. Sen huomaa kyllä selvästi.

Työ tehdään kuitenkin jossain - useimmiten kirjanpidon ja verottajan ulottumattomissa.

- Kyllä se on ihan jokapäiväistä asiaa. Opiskelijat ja työttömät kampaajat ikävä kyllä sitä tekee. Se vähentää meiltä työtä ja tuloja sekä vastaavasti valtiolta verotuloja huomattavan määrän, Kauppinen toteaa.

Alalla toimitaan tänä päivänä pääsääntöisesti yrittäjinä, mikä ei yksinkertaisesti sovi kaikille. Palkkatyötä hiusalalla ei juuri kuitenkaan ole tarjolla.

- Pitäisi pystyä tarjoamaan enemmän työpaikkoja olemassa oleviin yrityksiin. Kun niitä ei pystyä tarjoamaan, niin ne, jotka eivät ole yrittäjähenkisiä, joutuvat kuitenkin perustamaan oman yrityksen. Sitä kautta tulee niitä yrityksiä, jotka eivät välttämättä ole jatkumokelpoisia, Yrjänä sanoo.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.