Mainos

Kambodzhan kuningas valmis eroamaan

Kambodzhan kuningas Norodom Sihanouk on valmis luopumaan kruunusta, jos maassa vallan ottanut Hun Sen sitä häneltä vaatii. Kuningas Sihanouk kertoo asiasta kansainvälisille uutistoimistoille toimitetussa avoimessa kirjeessä.

Kuningas sanoi kuitenkin haluavansa Hun Seniltä ensin vakuudet siitä, ettei häntä syytetä lisävaikeuksien aiheuttamisesta Kambodzhan kansalle. 74-vuotias kuningas kertoi laatineensa erokirjeen jo valmiiksi. Asiantuntijoiden mukaan Sihanoukin ehdotuksen tarkoitus on se, että Hun Sen tunnustaisi kuninkaan vaikutusvallan ja pyytäisi tätä jatkamaan hallitsijana.

Kaakkois-Aasian maiden järjestön Aseanin ulkoministerit kokoontuivat maanantaina Singaporeen neuvottelemaan Kambodzhan tilanteesta. Kokouksen mukaan Kambodzhan jäsenyys järjestössä on vain ajan kysymys. Asean ei hyväksynyt viime kuussa Kambodzhaa jäsenekseen maan sisäpoliittisen kriisin vuoksi.

Kambodzhassa heinäkuun alussa vallan kaapannut Hun Sen matkusti tänään Pekingiin tapaamaan maan kuningasta Norodom Sihanoukia saadakseen tämän siunauksen maan uudelle johdolle. Seurueeseen kuuluu mm. Ung Huot, jonka Hun Sen on nimittänyt rinnalleen pääministeriksi sekä kuninkaan valtionpääksi nimittämä Chea Sim. Kambodzhan perustuslain mukaan kuninkaan on hyväksyttävä maan uusi pääministeri, mutta lisäksi Hun Sen tarvitsee kuninkaan siunauksen vakauttaakseen valtansa.

Hun Sen syrjäytti Sihanoukin pojan Norodom Ranariddhin ensimmäisen pääministerin paikalta ja kuningas on arvostellut Hun Senin uutta johtoa. Viikonloppuna kuningas kutsui Ung Huotia nukkeministeriksi, mutta sanoi olevansa voimaton puuttumaan maan poliittiseen tilanteeseen. Kambodzhassa kuninkaalla on hallitsijan asema, muttei poliittista valtaa. Hun Sen puolestaan arvosteli maanantaina kuninkaan lausuntoa sanoen, että sen tarkoitus on yllyttää Ung Huot kilpailemaan Hun Senin kanssa.
(STT-Reuter-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.