Mainos

Kamala löytö Puumalassa: Navetassa kuolleita ja lannan peittämiä nautoja

Etelä-Savon poliisilaitos kertoo eläinsuojelurikoksen nimikkeellä tapahtuneesta tutkinnasta Puumalassa.

Tammikuussa valvontaeläinlääkäri oli tehnyt eläinsuojelutarkastuksen Puumalassa sijaistsevaan noin 150 naudan kasvattamossa.

Maatalaousyhtymän kolmen osakkaan voimin toimivassa nautakarjanavetassa oli tarkastushetkellä ainakin kolmessa karsinassa kuollut nauta elävien joukossa, joista yksi oli ollut kuolleena sijoilleen jo pitkään.

Eläinlääkäri teki poliisille näkemästään tutkintapyynnön, jonka perusteella käynnistettiin esitutkinta nimikkeellä törkeä eläinsuojelurikos ja eläintautilain rikkominen.

Navetan olosuhteet osassa karsinoita olivat huonot, eläimet joutuivat olemaan paksussa lantavellissä, koska navetan lannanpoistojärjestelmä ei ollut ajoittain toiminut normaalisti. Tästä syystä osa naudoista oli lannan kuorruttamia. Joidenkin pienempien nautojen häntiä oli poikki.

Poliisi kertoo, että navetan ulkopuolelta lumikasoista löydettiin jäätyneitä naudan ja lampaan ruhoja.

Tilalta toimitettiin Elintarviketurvallisuusviraston (Evira) patologin ruumiinavaukseen yhteensä 11 naudan ja 10 lampaan ruhot, niiden kuolinsyiden selvittämiseksi.

Ruhojen avauksissa on käynyt ilmi, että ainakin osan eläimistä on syytä epäillä kuolleen heikon ravitsemustilan ja osan erilaisten sairauksien johdosta.

Lisäksi eläinlääkärin tarkastuksessa todettiin 37 naudan osalta, ainoaksi vaihtoehdoksi navetan siivouksen mahdollistamiseksi oli eläinten määrän vähentäminen. Eläimet toimitettiin eläinlääkärin ja eläinten omistajan yhteisellä päätöksellä teurastettavaksi.

Jutun tutkinta on saatu päätökseen ja se etenee tilan kaikkien osakkaiden osalta Itä-Suomen syyttäjänvirastoon syyteharkintaan.

STT kertoo, että MTK:n valtuuskunnan puheenjohtajana toiminut Aarno Puttonen on yksi tilan kolmesta osakkaasta. Rikosepäilyjen vuoksi hän pidättäytyi luottamustehtävän hoidosta viime helmikuussa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.