Mainos

Kallis tonttimaa nostaa asuntojen hintoja

Reippaasti kallistuva tonttimaa uhkaa puhaltaa kuplaa asuntojen hintoihin. Tonttien hintataso on noussut yli kaksinkertaiseksi viidessä vuodessa, vaikka rakennuskustannukset ovat kallistuneet vain noin 10 prosenttia. Selkein syy on tonttipula.

Rakennusmaa on nykyään kallista. Viidessä vuodessa tonttien hinnat ovat nousseet yli kaksinkertaisiksi, ja maan arvo uhkaa puhaltaa kuplaa asuntojen hintoihin.

"Ilman muuta tonttien hinnat näkyvät suoraan uusien asuntojen hinnoissa ja heijastuvat epäsuorasti myös vanhojen asuntojen hintoihin, sanoo toimistopäällikkö Veli-Matti Mattila Suomen Pankista. "Maa on niukka hyödyke, ja kun muuttoliike on lisännyt asuntojen kysyntää kasvukeskuksissa, niin viime kädessä se heijastuu maan hinnan nousuna".

Niin ekonomisti kuin rakentajakin pitävät selvänä, että suurin syy löytyy tonttien puutteesta, ja kaavoituksen hitaudesta.

"Kyllä varmaan kaavoitusresurssien lisääminen on yksi konkreettinen keino, ja jos valitusprosessia saisi jollain tavalla hillittyä", toivoo Skanskan tuleva toimialajohtaja Ilkka Joenperä.

Syyttävä sormi osoittaa usein kohti kaavoituspolitiikkaa. Kun uusia tontteja ei ole, jatkuva kysyntä nostaa väkisinkin tonttimaan arvoa. Vaikka eri toimijat eivät sitä suoraan sanokaan, kiistaton hyötyjä asuntojen hinnan noususta on maan omistaja.

(MTV3)

(Talousuutiset 07.04.2004)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.