Mainos

Kalliomäki haluaa pitkäaikaisen tupon

Valtiovarainministeri Antti Kalliomäen toivoma kolmivuotinen tulopoliittinen ratkaisu olisi historiallisen pitkä.

Valtiovarainministeri Antti Kalliomäki, SDP

Valtiovarainministeri Antti Kalliomäki haluaa Suomeen kolmivuotisen tulopoliittisen kokonaisratkaisun.

Kalliomäki sanoo Helsingin Sanomien haastattelussa valtion olevan valmis osallistumaan tupoon isoilla ja merkittävillä ratkaisuilla vain, jos ratkaisu on riittävän kattava, maltillinen ja pitkäaikainen. Valtio tarjoaisi tällöin verotukseen merkittäviä kevennyksiä, joiden lisäksi sopimukseen voitaisiin liittää muun muassa tie-, koulutus ja tutkimusmäärärahoja.

- Jos asiat menevät huonosti työmarkkinaratkaisussa, niin hallitus joutuu tekemään paljon pienimuotoisempia omia ratkaisujaan, hän sanoo.

- Tupon epäonnistuminen olisi huono juttu.

Vanhanen: Asia ennen kaikkea työmarkkinajärjestöjen käsissä

Kolmivuotinen tuporatkaisu olisi Suomessa historiallisen pitkä. Yleensä valtion, työnantajien ja työntekijöiden välinen sopimus on tehty vuodeksi tai kahdeksi kerrallaan. Nykyinen kaksivuotinen tulosopimus umpeutuu ensi helmikuun puolivälissä.

Pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) sanoi Ylen radiouutisten pääministerin haastattelutunnilla, että tavoitteena on saada vakautta ja ennustettavuutta sekä ylläpitää kilpailukykyä ja siten luoda pohjaa julkiselle taloudelle.

Asia on ennen kaikkea työmarkkinajärjestöjen käsissä, mutta nyt sekä pääministeri että valtiovarainministeri ovat kertoneet hallituksen valmiudesta myötävaikuttaa tulosopimuksen syntyyn, hän muistutti.

Vanhanen myönsi, että mitä pitempi sopimus, sitä vaikeampaa sen sisällöstä sopiminen on. Lyhyemmässä sopimuksessa on helpompi sopia vain rahasta.

Pääministerin mukaan hallituksella ei ole haluja ottaa kantaa palkanmuodostukseen. Hän tosin piti samalla oikeutenaan ottaa kantaa sellaisen ratkaisun puolesta, joka ottaa alakohtaiset tuottavuuserot huomioon.

Kun Vanhanen äskettäin esitti tämmöisen arvion, Metalliliiton puheenjohtaja Erkki Vuorenmaa (sd.) ärähti hänelle puuttumisesta työmarkkinajärjestöjen asioihin.

-Kyllä pääministerillä on luonnollisesti oikeus arvioida yleisempien talouden reunaehtojen kehittymistä ja sanoa mielipiteensä siitä, miltä maailman kehitys näyttää, Vanhanen toppuutteli.

Ala-Nissilä: Tupopöydässä ei ole tieinsinöörejä

Valtiovarainvaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Olavi Ala-Nissilä (kesk.) toppuuttelee valtiovarainministerin kaavailuja liittää tuloratkaisuun määrärahoja liikenneinvestointeihin.

-Julkisia investointeja on tärkeää vauhdittaa, ja liikenneväyläinvestointien rahoitusta on aivan välttämätöntä lisätä, mutta suoraa kytkentää tupopöytään ei pidä tehdä. Tupopöydässä ei liene tieinsinöörejä, hän opasti Loimaalla tänään.

Ala-Nissilä pitää muutoin Kalliomäen asettamaa tavoitetta pitkäaikaisesta tulosopimuksesta tärkeänä ja kehottaa hallitusta työskentelemään sen eteen.


(MTV3-STT)

(Kymmenen uutiset 30.05.2004)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.