Kalervo Kummolalta suorasanainen viesti kiekkopäättäjille – kommentoi SM-liigan toimintaa: "Antaa huonon kuvan"

Jääkiekon SM-liigan poukkoileva päätöksenteko ihmetyttää Kalervo Kummolaa. Kummola sanoo ymmärtävänsä hyvin Mestis-seuroja, jotka kyseenalaistavat SM-liigan näkemyksiä.

Jääkiekon SM-liiga-kausi on jo pitkällä, mutta pelien ohessa suuri mielenkiinto on kohdistunut kulisseihin. SM-liigan ja Mestiksen seurojen välinen vuoropuhelu – tai sen puute – sarjanousun ehdoista on saanut hämmentäviä piirteitä.

SM-liigan päätöksenteko on näyttäytynyt viime aikoina varsin poukkoilevana. Keväällä SM-liiga ilmoitti, ettei se ota vastaan uusia lisenssihakemuksia kaudelle 2024–2025. Syksyllä mieli oli muuttunut, kun SM-liiga kertoi lokakuussa palauttavansa karsinnat SM-liigan ja Mestiksen välille.

Päätöksen mukaan kaudeksi 2024–2025 halukkaat Mestis-seurat voivat hakea lisenssiä SM-liigaan ja päästä mukaan niin sanotun kabinettinousun kautta. Kyseisen kauden päätteeksi Mestiksen voittajan ja SM-liigan hännille jääneen seuran on määrä karsia paikasta auringossa.

Kiekkovaikuttaja Kalervo Kummola hämmästelee tilannetta.

– Tuntuu, että siinä mielessä sekava (tilanne), että tehdään jatkuvasti erilaisia päätöksiä, Kummola sanoo.

– Antaa huonon kuvan päätöksenteosta.

Kummola näkee päätöksenteon vaikeuksien juontuvan SM-liiga-seurojen eriävistä näkemyksistä.

– Tällä hetkellä on päätöksiä tehty muutaman kuukauden välein. Onko samanmielisyyttä Liigan hallituksessa ja johtoryhmässä ja seuraparlamentissa?

Ymmärrystä Mestis-seuroille

Suurta huomiota on herättänyt SM-liigan osakkeen hinta. Nousun voittavan Mestis-seuran tulisi pystyä lunastamaan SM-liigan 3,8 miljoonan euron arvoiseksi arvottama osake. Osakkeen hinta ja sen määrittyminen ovat herättäneet hämmennystä Mestiksessä, ja aiemmin nousuhaluistaan viestinyt Jokerit ilmoitti, ettei se aio tavoitella nousua kauden 2024–2025 päätteeksi nykyisillä ehdoilla.

Kummola sanoo ymmärtävänsä hyvin Mestis-seuroja.

– Samaan aikaan pitäisi tehdä kaksi joukkuetta. Tammikuussa pitäisi tehdä toinen joukkue karsintoja varten. Sekin maksaa maltaita, Kummola päivittelee.

– Tämä Liiga-osake ja lisenssi pitäisi erottaa toisistaan. Sen (osakkeen) voisi lunastaa tai jättää lunastamatta kokonaan.

Mestiksestä Kiekko-Espoo ja TuTo jättivät lisenssihakemuksensa SM-liigaan ensi kaudeksi. Erityisesti TuTo on julkisesti hämmästellyt sitä, ettei SM-liigan johto ole suostunut vuoropuheluun nousun ehdoista.

– Tuntuu vähän kummalliselta. Kyllähän aina pitäisi olla tavoitettavissa ja vastata kysymyksiin.

Ratkaisu jääkiekon sisältä

Kummola on avoimesti liputtanut saman sateenvarjon, eli SM-liigan alla pelattavien A- ja B-liigojen puolesta. 16 joukkueen kokoiseksi päätetty pääsarja on liian suuri. Lokakuussa tullut päätös tuntuu huonolta.

– Mitä enemmän sitä miettii, sitä huonommalta tuntuu se päätös. Sinänsä periaattellisesti ihan hyvä asia, että sitä avataan. Olen sanonut monta kertaa, että 16 joukkuetta on liikaa. Katson tätä suomalaisen jääkiekkoilu kannalta. Taso ei riitä siihen, Kummola sanoo.

– Tietysti yleinen mielipide on se, että pitäisi olla suora nousu ja putoaminen. En tiedä päästäänkö siihen. Mutta nyt pitäisi kaikkien päättäjien istua saman pöydän ääreen ja hakea joku yhteinen ratkaisu.

Kummola toivoo, että ratkaisu löytyy ilman asian riitauttamista. Suomen Jääkiekkoilijat ry, eli Pelaajayhdistys on kertonut selvittäneensä asiantuntijoiden näkemystä SM-liigaan kohdistuneisiin epäilyksiin määräävän markkina-aseman väärinkäytöstä.

– Joku ratkaisu pitäisi löytää jääkiekkoilun sisältä ennen kuin lähdetään mihinkään markkinatuomioistuimeen, Kummola linjaa.

Lue myös:

    Uusimmat