Kalervo Kummola pöyristyi Jari Kurrin kohtaamasta vastustuksesta: "Tämä jälkiviisaus on pirun helppoa" – esittää arvion Jokerit-pomon aikeista

MTV Urheilu uutisoi: Jari Kurrin asema Jokerien omistajana hiertää SM-liigassa – tästä on kyse! 4:11
MTV Urheilu uutisoi: Jari Kurrin asema Jokereissa hiertää SM-liigassa - tästä on kyse.

Kalervo Kummola ihmettelee osan SM-liiga-seuroista penseää suhtautumista Jokereiden omistajaan Jari Kurriin. MTV Urheilu uutisoi maanantaina, että ainakin viiden seuran johdossa ajatellaan, ettei Jokerit voi palata SM-liigaan, jos Kurri toimii seuran johtotehtävissä.

Jokerit on ilmoittanut tavoitteekseen palata SM-liigaan kaudesta 2023–2024 alkaen. Haasteita kuitenkin vielä riittää, sillä seuralta puuttuu muun muassa kotihalli. Lisäksi Liiga-lisenssin saadakseen seuran on muun muassa selvitettävä tuleva omistuspohjansa ja myös Jari Kurrin rooli seurassa.

Kansainvälisen jääkiekkoliiton IIHF:n varapuheenjohtajan paikalta viime vuonna pois jäänyt Kalervo Kummola uskoo Jokereiden pääsevän tavoitteeseensa.

– Ilman muuta. Olen monta vuotta puhunut, että Jokerit pitäisi saada takaisin Liigaan. Silloinkin, kun Jokerit oli KHL:ssä. Jokerit toisi Liigalle valtavasti uutta väriä, Kummola sanoo.

– Sinne pitää vain saada vetäjät, ja uskon, että hallihomma ratkeaa aika piankin.

Kummola ei tarkemmin halua avata tapaa, jolla areenan kohtalo ratkeaisi. Pakotelistalla olevien venäläisoligarkkien osin omistama halli on tällä hetkellä suljettuna.

– Totta kai asioissa menee oma aikansa, Kummola sanoo.

– Ei ole minun tehtäväni kertoa siitä. Ihan hyvä homma. Samalla tavalla varmaan järjestetään kuin (jalkapalloseura) Chelsean myyntikin.

Jokereiden lopullinen hyväksyntä SM-liigaan tapahtuu liigan yhtiökokouksessa, jossa Jokerit tarvitsee paluulleen vähintään kahden kolmanneksen tuen seuroista.

MTV Urheilun selvityksen mukaan ainakin viisi SM-liiga-seuraa suhtautuu kuitenkin paluuseen kielteisesti, jos Kurri on mukana seuran johdossa. Yleisellä tasolla Jokereiden paluu nähdään myönteisenä asiana. Kriitikoiden mukaan Kurrin uskottavuus toimia seurajohtajana on mennyt KHL-vuosina. Venäläisrahan vastaanottaminen, erikoiset omistusjärjestelyt ja pahimmillaan harhaanjohtava viestintä ovat syöneet niin julkista kuin yksityistä luottamusta, jutussa todetaan.

Kummolalle SM-liiga-pomojen suhtautuminen Kurriin tulee yllätyksenä. Hän ei ymmärrä, miksi Kurri nähdään näin negatiivisessa valossa.

– Ne ovat nuorta porukkaa. He eivät tiedä, mitä Jari on tehnyt suomalaiselle kiekkoilulle. Varmaan enemmän kuin yksikään niistä Liiga-pomoista.

Kummolan mielestä Kurrin arvostelu Jokereiden KHL-taipaleesta on jälkiviisautta. Kummola oli aikanaan Jääkiekkoliiton puheenjohtajana hyväksymässä Jokereiden siirtymistä itäsarjaan vuonna 2013.

– Suomalaiset firmat kaikki pyrkivät Venäjän markkinoille viime vuoden loppuun asti sen kuin ehtivät. Jälkiviisaus on maailman helpoin viisaus.

Kummola ei halua ottaa kantaa KHL:n venäläisiin rahavirtoihin, mutta sanoo haluavansa puolustaa Kurria suomalaisen jääkiekon eteenpäin viejänä.

– Jarin henkilöä kohtaan oleva hyökkäys on mennyt turhan voimakkaaksi. Siksi haluan tuoda sen toisen puolen esiin.

Kummolan mielestä Kurri ja Jokerit hoitivat KHL-taipaleensa lopun hyvin.

Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta. 25. helmikuuta Jokerit ilmoitti, että sen KHL-kausi jää kesken. 21. maaliskuuta MTV Urheilu uutisoi Jokereiden jättävän KHL:n kokonaan. Seura vahvisti uutisen tiedotteellaan 5. huhtikuuta.

– Jokerithan lähti saman tien sarjasta, jättivät hommat kesken, Kummola toteaa.

– Minä en tunne, minkä takia hän (Kurri) sinne lähti, mutta minusta hän tyylikkäästi perui 2020 syksyllä Minskin reissun ja nyt lähti heti kävelemään sieltä, vaikka varmasti ei ollut ihan helppo päätös rahoittajiin nähden. Tämä jälkiviisaus on pirun helppoa. 

Jokerit kokonaisuudessaan omistavan Kurrin tulevasta roolista SM-liiga-seurassa ei ole tietoa. Kummolalla on omat arvionsa.

– Epäilen, että hän ei ole edes halukas vetämään Jokereita SM-liigassa. Luulen, että siellä on muita ihmisiä, Kummola sanoo.

– Onko joku ollut sitä mieltä, että Kurri haluaisi olla johtotehtävissä SM-liigassa? Turhaa spekulointia tässä vaiheessa. Odotetaan sitten, kuka sitä lisenssiä hakee. Pääasia, että saataisiin Jokerit takaisin SM-liigaan ja areena auki.

Lue myös:

    Uusimmat