NHL-pelaajien osallistuminen olympialaisiin on nyt lähes varmaa, sanoo Kalervo Kummola: "Eiköhän se ole selvä juttu, että he tulevat"

NHL-jääkiekkoilijat jättivät väliin talvikisat Pyeongchangissa kaksi vuotta sitten, mutta nyt näyttää siltä, että olympiakiekko saa jälleen parhaat pelaajat kaukaloon Pekingissä 2022.

NHL-seuroja edustava liiga torppasi vuoden 2018 olympialaisiin osallistumisen, mutta nyt edustustehtäviin haluavat pelaajat ovat saaneet neuvoteltua olympialaisia koskevan pykälän uuteen työehtosopimukseensa.

NHL:n ja liigan pelaajayhdistyksen NHLPA:n välisessä työehtosopimuksessa linjataan, että pelaajat ovat vapaita edustamaan maitaan olympialaissa 2022 ja 2026. Ehtona edustukselle on sopimus NHL:n ja Kansainvälisen olympiakomitean sekä Kansainvälisen jääkiekkoliiton välillä.

Kansainvälisen jääkiekkoliiton varapuheenjohtaja ja kokenut kabinettikettu Kalervo Kummola uskoo, että NHL-pelaajien saapuminen Kiinaan 2022 on käytännössä varmaa.

– Viimeksi siihen sopimukseen ei päästy, mutta nyt kun se on tuossa työehtosopimuksessa kirjoitettuna, se on tämän jälkeen aika selvä juttu, Kummola luotaa MTV Urheilulle.

— Eiköhän se ole selvä juttu, että he tulevat kisoihin.

Markkinointioikeuksista ja mahdollisista kustannuksista käydään Kummolan mukaan toki vielä keskustelua.

– Siinä on varmaan neljä jakajaa sitten. NHL, pelaajayhdistys, Kansainvälinen olympiakomitea ja Kansainvälinen jääkiekkoliitto, Kummola niputtaa.

Pelaajien vakuutusasiat ovat nousseet aiemmin esille mahdollisena kiistakapulana.

– Ne on pieniä asioita loppujen lopuksi. Ne on ollut tähän asti enemmän keppihevosia. Jatkossa uskon, että niistä päästään sopuun.

– Tähän asti IIHF ja KOK on hoitanut ne, mutta mä uskon, että jatkossa ne voidaan ehkä jopa sisällyttää NHL:n omaan vakuutussopimukseen, Kummola tuumaa.

"Onhan tämä iso juttu"

Olympialaiset Kiinan pääkaupungissa ovat NHL:lle Kummolan mukaan äärimmäisen hyvä paikka laajentaa seuraajakuntaansa.

– Se on NHL:lle hyvä markkinointipaikka oheistuotebisneksenkin kannalta.

Urheilullisesti NHL-kiekkoilijoiden paluu olympiakaukaloon on tietenkin iloinen asia. Edellisen kerran kaikki parhaat maajoukkueet iskivät yhteen World Cupissa 2016, mutta tuota NHL:n organisoimaa turnausta on vaikea arvottaa olympialaisten kaltaiseksi arvoturnaukseksi.

Viimeksi NHL-pelaajat olivat olympialaisissa vuonna 2014 Sotshin kisoissa. Kanada voitti, Ruotsi ja Suomi jakoivat himmeämmät mitalit.

– Onhan tämä iso juttu, ja nyt kun yhdet MM-kisatkin jäivät väliin, niin kyllä tämä luo uutta mielenkiintoa kansainvälistä jääkiekkoa kohtaan, Kummola arvelee.

NHL:n pelaajayhdistys järjestää tuoreesta työehtosopimuksesta äänestyksen lähipäivinä jäsenistölleen, jonka jälkeen se voidaan vahvistaa virallisesti, luultavasti loppuviikosta.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja