Kalan voi kouluttaa kuin koiran Pavlovin opeilla

Yhdysvaltalaiset tiedemiehet opettavat valtamerikaloja tulemaan kutsusta luokse kuin lemmikkikoirat. Hankkeen taustalla huoli kalastuselinkeinon tulevaisuudesta, sillä kalapopulaatiot ovat pienentyneet jo vuosia ja samalla kalastukseen on määrätty erilaisia kiintiöitä.

Tiedemiehet pyrkivät siihen, että valtamerikalat pysyisivät ruokinnan avulla tietyllä alueella ja tulisivat paikalle, kun vedessä annettaisiin äänimerkki ruoka-ajasta. Tämän jälkeen tarpeeksi kasvaneiden kalojen päälle olisi helppo pudottaa verkko. Laboratorio-oloissa käytetään siis Nobel-palkitun Ivan Pavlovin metodeja koirien koulutuksessa.

Cape Codin Meribiologisen laboratorion testeissä kalat ovat vastanneet äänimerkkiin 30 sekunnissa ja tulleet paikalle hakemaan ruokaa. Ääneen taajuus oli 280 hertziä. Projektijohtaja Scott Lindellin mukaan nimenomaan tämä taajuus on havaittu hyväksi.

Laboratoriotesteissä käytetään kalliomeriahvenia, joita pyydetään paljon kaupallisesti Yhdysvaltain itärannikolla. Koe alkoi viime kesänä ja siinä käytetään 6 500 kalliomeriahventa. Kalat on tarkoitus vapauttaa luontoon Atlanttiin ensi kesänä, noin kolmen kilometrin päähän rannikosta. Vasta ensi kesänä siis nähdään, toimiiko amerikkalaisten äänimerkki myös valtameressä.

Tuttua myös Suomessa

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen tutkija Ari Saura kertoo, että vastaava ehdollistuminen on tuttua Suomessakin.

- Tällainen ehdollistuminen on tuttua kaikille kirjolohen viljelijöille. Käsinruokittavat kassikasvatettavat kalat oppivat tunnistamaan esimerkiksi jalkojen töminän laiturilla ja saapuvat katsomaan, onko ruokaa tarjolla, Saura kertoo.

Riista- ja kalatalouden Kainuun tutkimusasemalla on myös tutkittu, miten laitoksissa kasvatetut lohen- ja taimenenpoikaset saadaan pelkäämään petokaloja, kun ne aikanaan vapautetaan luontoon.

- Poikaset ehdollistetaan esimerkiksi hauen hajulle tai kuvalle. Hyvin nopeasti poikaset osaavat yhdistää hajun tai kuvan epämiellyttävään eli petoon, kalat ovat sen verran kehittyneitä eliöitä, Saura sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat