Kala-ateriat tekevät hyvää mielelle

Vaikuttaa siltä, että maissa, joissa syödään runsaasti kalaa esiintyy vähemmän masentuneisuutta kuin maissa, joissa merenelävää kuluu niukasti. Myös tuore suomalainen väestötutkimus näyttää viittaavan tiheiden kala-aterioiden suojaavaan vaikutukseen masennusta ja itsetuhoisuutta vastaan. Kalan myönteinen merkitys mielenterveydelle johtuu todennäköisesti sen runsaasti sisältämistä omega-3-rasvahapoista. Kyseisten rasvahappojen arvellaan olevan keskushermoston moitteettomalle toiminnalle välttämättömiä.

- On vielä melko hämärän peitossa millä mekanismilla omega-3-rasvahapot vaikuttavat ihmisen mielialaan. Luultavasti se liittyy jollain tavalla aivoissa olevien solukalvojen kautta kehon välittäjäaineiden, serotoniinin ja dopamiinin pitoisuuksiin, kertoo erikoislääkäri Antti Tanskanen Kuopion yliopistollisesta keskussairaalasta.

Kalan kulutuksessa riskiryhmiä

Ravitsemussuositusten mukaan kalan kulutusta maassamme voi edelleen lisätä siten, että käytettäisiin vaihdellen eri kalalajeja. Kala-aterioita tulisi olla ainakin kaksi viikossa. Selvitysten mukaan kuitenkin noin 30 prosenttia suomalaisista ei syö edes yhtä viikoittaista kala-annosta. Niinpä kalan käyttö jakaantuu epätasaisesti ja on hyvinkin mahdollista, että maassamme on riskiryhmiä, joilla omega-3-rasvahappojen saanti hiipuu alle suosituksen, joka on yksi prosentti kokonaisenergian saannista.

Ravinnon mielenterveydellinen merkitys selvitettävä

Ihmiselle välttämättömien, monityydyttymättömien rasvahappojen merkitys sairauksien syiden, ehkäisyn ja hoidon kannalta on ainakin tutkimustiedon valossa koko ajan kasvamassa. Asiantuntijoiden mielestä ravinnon merkitystä myös psyykkisten sairauksien, erityisesti mielialahäiriöiden ja skitsofrenian, torjunnassa ja hoidossa tulisi pikaisesti selvittää. - Suomessa asiaa ei vielä ole tutkittu, mutta esimerkiksi Englannissa, Yhdysvalloissa ja Intiassa on käynnissä skitsofrenian hoitokokeiluja omega-3-rasvahapoilla, kertoo Tanskanen. (Finfood)

Lue myös:

    Uusimmat