Mainos

Kaksivuotiaatkin syövät liikaa sokeria: Syy koko perheen ruokavaliossa

Suomalaisten ruokavaliossa on liikaa sokeria jo kaksivuotiaasta lähtien. Sokerin suositus on, että ruokavalion energiamäärästä kymmenen prosenttia on sokeria.

Ravitsemustieteen dosentti Maijaliisa Erkkola sanoo, että suomalaislapsilla liikutaan kaksivuotiaana jo 12 prosentin paikkeilla. Ja tästä on suunta vain ylöspäin; kolmivuotiailla sokerin osuus energiasta on jo 13-14 prosenttia.

Yksivuotias on vielä turvassa, koska hänellä on täysin oma ruokavalio.

– Siinä vaiheessa, kun lapsi tulee koko perheen ruokavalioon, ruuan laatu valitettavasti heikkenee. Yleensä koko perhe syö paljon sokeripitoisia tuotteita, joten lapsenkin pitoisuudet nousevat, Erkkola sanoo.

Suurin osa ruokavalion sokerista tulee paljon puhuttuna piilosokerina. Teollisuuden lisäämää sakkaroosia lapset saavat erityisesti mehujuomista, lähes neljänneksen kaikesta sokerista. Muut merkittävät sokerinlähteet ovat jogurtit ja muut hapanmaitovalmisteet sekä suklaa, karkki, jäätelö ja maitojälkiruuat.

– Lasten suosimista pillimehuista kannattaa tarkistaa paljonko niissä on sakkaroosia, se saattaa yllättää, Erkkola sanoo.

– Eli heti leikki-ikäisestä lähtien janojuomaksi pitäisi ottaa vesi. Jo sillä saadaan suuria muutoksia.

Välipalan laatu ensiarvoista

Myös aamiaismurot ja myslit ovat sokerinlähteenä merkittäviä, mutta Erkkolan mukaan kaikkea voi syödä kohtuudella, jos ruokavalio on tasapainossa. Usein runsas sokerinsaanti on yhteydessä ruokavalion heikompaan ravitsemukselliseen laatuun.

– Eli lapsilla, joilla ruokavaliossa on paljon sokeria, on vähemmän suositeltavia elementtejä, kuten ruisleipää, puuroa ja kasviksia, Erkkola sanoo.

Erkkola näkee, että lasten sokeri kertyy juomista ja välipaloista. Kun välipalojen laatuun kiinnittää huomiota, se näkyy.

– Me olemme kasvattamassa napostelijoiden sukupolvea. Sen sijaan, että nautittaisiin ruokapöydässä ilta-ateriaa, elämme kiireessä ja lapsi kaivaa itse naposteltavia ja välipaloja jääkaapista.

– Se on yhteydessä ruokavalion sokeristumiseen ja suosituksista poikkeavaan ruokavalioon, sekä ylipainoisuuteen.

Erkkolan mielestä yhteisessä ateriassa ruuan laatu nousee. Nuorten ja lasten ympäristö on aikuisten vastuulla, ja heille pitäisi olla saatavilla helposti hedelmiä, marjoja ja kasviksia.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.