Mainos

Kaksi tarinaa shokkierosta

Kaksi tarinaa erosta, joka tulee parisuhteen toiselle osapuolella täytenä yllätyksenä. Miten shokkierosta voi selvitä?

Hannan ja Jensin tarina

Hanna, 26, ja Jens, 27, elivät yhdessä onnellista arkea, kunnes kahden vuoden seurustelun jälkeen Jens yllättäen päätti suhteen.

– Meidän suhteemme päättyi kuin veitsellä leikaten. Edellisenä päivänä elin onnellisessa parisuhteessa, seuraavana aamuna kaikki oli ohi, Hanna kertoo.

– Meillä oli pieni erimielisyys auton käytöstä, kun Jens oli lähdössä ulos. En halunnut että hänelle jää paha mieli. Laitoin tekstiviestin, että rakastan häntä. Yöllä Jens viestitti, ettei tule kotiin. Aamulla soitin hänelle ja hän ilmoitti olevansa toisen tytön luona. Kysyin tapahtuiko jotain heidän välillään. Jens vastasi myöntävästi.

Järkyttynyt Hanna kuvitteli, että he saisivat asiat selvitettyä.

– Jens sanoi, ettei rakasta minua enää. Pyysin häntä antamaan meille mahdollisuuden, mutta Jens oli kylmästi tehnyt päätöksensä. Hän sanoi olevansa ihastunut toiseen. Vielä edellisenä viikonloppuna hän sanoi, ettei voisi koskaan olla kiinnostunut muista.

Ero tuli yllätyksenä ystäville ja sukulaisille. Kukaan ei osannut arvata, että jokin oli pielessä – kaikkein vähiten Hanna.

– Minä rakastin ja hemmottelin häntä loppuun asti. Edelleen tuntui vatsassa perhosia, kun toisen näki.

Hanna kuvitteli olevansa suhteessa, jossa kaikki asiat voidaan selvittää. Jens ei kuitenkaan ikinä puhunut tunteista – eikä eron syistä. Hanna jäi yksin kysymysten kanssa: kuinka kauan hän oli elänyt valheessa? Kuinka kauan hän oli rakastanut yksin?

Marjan ja Askon tarina

Marja ja Asko, 32, olivat yhdessä yli 9 vuotta ja hankkivat perheen, kunnes ero tuli kuin salamana kirkkaalta taivaalta. Kesälomareissulla Marja huomasi Askon olevan etäinen. Palattuaan kotiin Marja halusi läheisyyttä, mutta Asko kieltäytyi. Hän sanoi tunteidensa muuttuneen ja halusi aikaa miettiä mitä haluaa.

Eroon asti parilla jatkui normaali perhe- ja seksielämä. Marja yritti osoittaa, että suhde on kunnossa. Neljän viikon kuluttua Marja vaati keskustelua asiasta. Jouduttuaan nurkkaan Asko sanoi, ettei tiedä rakastaako hän enää Marjaa. Asko vannoi, ettei hänellä ole toista naista.

– Uskoin sen, koska oli vaikea uskoa Askon pettävän, varsinkin kun häntä on petetty edellisessä suhteessa. Minä aidosti rakastin häntä ja halusin pelastaa suhteen, Marja kertoo.

Kun Marja ehdotti pariterapiaa, Asko sanoi olevansa järkyttynyt, että Marja haluaa edes yrittää. Vasta kun Marja vaati Askoa tekemään päätöksen, hän totesi, että rakastaa toista naista.

– Hän myönsi seksisuhteen 16 vuotta vanhemman naimisissa olevan naisen kanssa. Sanoin, että hänellä on tunti aikaa kerätä kamat tai vedän häntä turpaan. Asko jätti avaimet pöydälle ja hän lähti. Siinä oli se 9,5 vuotta.

Erosta toipuminen on yksilöllistä

Kaksi kuukautta shokkieron jälkeen Hanna ei ole vielä toipunut. Päällimmäisenä ajatuksena on miksi rakastama ihminen teki tällä tavalla, kun asian olisi voinut hoitaa paljon paremmin.

– Kesti pari viikkoa tajuta että olemme oikeasti eronneet, eikä hän halua olla minun kanssani. Sitten ei enää tarvinnut odottaa soittaako hän. Nykyään Jens ei halua olla missään tekemisissä kanssani. Sen jälkeen kun muutin pois, meillä ei ole ollut mitään yhteyttä.

Hyvä olo ja ikävä vuorottelevat mielessä, mutta puhuminen erosta on helpottanut oloa.

– Kaikille oli pakko avautua tapahtuneesta: pankin ja apteekin tädille sekä kaikille, jotka näkivät, että on paha olla. Jos joku kysyi mitä minulle kuuluu, se oli viimeinen virhe!

Marja puolestaan keskittyi eron jälkeen hoitamaan asiansa kuntoon. Kuukauden jälkeen avioeropaperit oli allekirjoitettu ja lasten tapaamisoikeuksista sovittu. Sitten alkoi paranemisprosessi.

– Olisin halunnut taistella liiton puolesta, mutta miten voi taistella, kun vain yksi rakastaa? Ymmärsin eron, mutten pystynyt sisäistämään sitä. Keskitin energiani käytännön asioihin. Mitä vähemmän mikään muistutti minua Askosta, sitä vähemmän minuun sattui.

Viikkoja eron jälkeen Marja alkoi käydä treffeillä, ensin kostaakseen Askolle, mutta lopulta itsensä takia. Toipumista auttoi kun hän huomasi ihastuneensa.

– Aloin nauttimaan deittailusta ja paniikki hävisi. Suurin pelkoni oli, että jään yksin. Oli tärkeää huomata, että pystyn rakastumaan uudelleen.

Hanna puolestaan ei voi kuvitellakaan tapailevansa ketään muuta. Miten voisi seurustella, kun on vaikea luottaa keneenkään?

– Edelleen toivon, että Jens ottaisi yhteyttä. Emme voi palata yhteen, mutta olisin halunnut keskustella siitä, mitä tapahtui ja mitä tunteita minulla oli. Minulla on vihantunteita Jensiä kohtaan, mutta en vihaa häntä.

Petturit vailla katumusta

Marja on miettinyt pitkään eron syitä.

– Minulla oli täydellinen elämä. Olin sokea kaikille ongelmille. Jälkikäteen ymmärsin, miksi kauppareissut ja lenkkeilyt kestivät aina niin kauan ja miksi Asko unohti sormuksen kotiin. Aistin, ettei kaikki ole hyvin, mutta epäilyt eivät koskaan kestäneet.

Marjan mielestä pettäminen on oire jostain, mikä ei ole suhteessa hyvin, ei syy siihen. Askolla ei ollut kykyä kertoa negatiivisista tunteistaan puolisoa kohtaan. Eniten satuttaa juuri kumppanin puhumattomuus.

– Olisin varmasti voinut muuttaa tiettyjä toimintatapoja, jotka olivat avain asemassa ongelmiin. Minulle ei annettu mahdollisuutta. Minuun ei luotettu aviokumppanina.

Neljä kuukautta eron jälkeen Marjan suhde ex-mieheen on neutraali.

– Keskityn ajattelemaan, että Asko on hyvä isä, erittäin luotettava ystävä lasten suhteen. Keskityin siihen, etten ole menettänyt minulle tärkeimpiä ihmisiä: lapsiani. Ymmärsin, ettei koko elämäni romahtanut, vain yksi palanen lähti.

Naiset kertovat, ettei kumpikaan pettäjistä osoittanut katumusta. Hanna miettii edelleen oliko hän syypää eroon, mutta Marja kohauttaa harteitaan.

– Minulla ei ole syyllisyyden tuntoa. Kumpikin tekee virheitä, mutta syyllinen on se, joka kohtelee toista kaltoin ja pettää. Annan kuitenkin Askolle anteeksi, koska en olisi halunnut elää kulissiavioliittoa.


Teksti: MTV3 Helmi/Leena Salo

Kuvat: Shutterstock

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.