Mainos

Kaksi suomalaista Maj Lind -pianokilvan finaaliin

Huomenna alkavassa finaalissa on mukana Marko Mustonen ja kilpailun kuopus, 17-vuotias Roope Gröndahl. Pianokilpailun voittaja selviää torstaina.

Maj Lind -pianokilpailun välierät ovat päättyneet eilen. Loppukilpailuun ylsi kaksi suomalaista: Roope Gröndahl ja Marko Mustonen. Muut neljä finalistia ovat Sofya Gulyak ja Violetta Khachikian Venäjältä, Yoonjung Han Etelä-Koreasta ja Irina Zahharenkova Virosta.

- Olen suhteellisen tyytyväinen suoritukseeni. Sitä on oman soittonsa suhteen niin epävarma, mutta yleisön reaktioista saatoin päätellä, että ihan hyvin meni, kilpailun kuopus, 17-vuotias Roope Gröndahl, päivitteli kuultuaan, että urakka jatkuu vielä kahdella koetuksella.

Finaali alkaa huomenna kamarimusiikkiosuudella Sibelius-Akatemian konserttisalissa. Kukin kilpailija soittaa joko Beethovenin, Brahmsin tai Shostakovitshin pianotrion.

Orkesterifinaalit käydään keskiviikkona ja torstaina Finlandia-talossa. Kumpanakin iltana kolme kilpailijaa soittaa valitsemansa konserton Helsingin kaupunginorkesterin kanssa Leif Segerstamin johdolla.

- Kamarimusiikki on lähellä sydäntäni, mutta toisaalta sitä pääsee niin harvoin orkesterin solistiksi ja vielä Leif Segerstamin johdolla, Gröndahl innostuu.

Hänen ohjelmansa koostuu Shostakovitshin pianotriosta nro 2 e-molli ja Tshaikovskin Pianokonsertosta.

- Soitin Tshaikovskin konserton tänä vuonna Jyväskylän pianokilpailussa, joten tämä on toinen kerta, kun soitan sitä orkesterin kanssa, myös Shostakovitshia olen esittänyt aiemminkin. Mitään erityisiä rituaaleja ei finaaliin valmistautumiseeni kuulu. Vain harjoittelua, ja toivottavasti saan nukuttua hyvin.

Torstai-iltana selviää, kuka voittaa toisen kansainvälisen Maj Lind -pianokilpailun. Ensimmäinen palkinto on 20 000, toinen 15 000 ja kolmas 10 000 euroa. Sijoille 4-6 yltäneet palkitaan 4000 eurolla.

Puntarissa kommunikointikyky

Molemmissa finaaliosuuksissa tuomaristo tarkkailee kilpailijan kykyä kommunikoida muiden muusikoiden kanssa.

- Kamarimusiikkiesitystä edeltää vain yksi harjoitus, joten pianistin täytyy nopeasti pystyä tekemään partnereille selväksi oma ideansa, valottaa tuomariston puheenjohtaja Gustav Djupsjöbacka.

Orkesterifinaalissa puntarissa painavat kilpailijan yhteistyö orkesterin kanssa ja soiton kantavuus isossa tilassa.

Yläikäraja liian korkea?

Maj Lind -pianokilpailun yleisöä on puhuttanut kilpailun korkea yläikäraja, joka on 35-vuotta. Tuntuu hullulta, että samassa kilpailussa 17-vuotiaan Roope Gröndahlin kanssa kilpailee jo valmiita musiikin tohtoreita, jotka ovat peräti levyttäneet.

- Olemme pohtineet yläikärajaa, ja se on asia, jonka otamme kilpailun jälkeen tarkemmin puheeksi. Totuushan on, että jos ei 30-vuotiaaksi mennessä ole luonut uraa, se tuskin myöhemminkään onnistuu. Tässäkin kilpailussa nähtiin, että nuoret pärjäävät, Djupsjöbacka sanoo.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.