Kaksi raskaana ollutta naista sairastui tuhkarokkoon Uudessa-Seelannissa – molemmat menettivät lapsensa

6:16
Tuhkarokko yleistyy meillä ja maailmalla. Mutta miksi?

Tapaukseen perehtyneen lääkärin mukaan ei voida olla täysin varmoja lasten kuolinsyystä, mutta heidän äideillään oli kuitenkin menossa lääkitys tuhkarokkoa vastaan.

Uudessa-Seelannissa kaksi syntymätöntä vauvaa on kuollut sen jälkeen, kun heidän äitinsä sairastuivat tuhkarokkoon. Aiheesta uutisoi muun muassa The Guardian. Lehtitietojen mukaan saarivaltiota koettelee pahin tuhkarokkoepidemia 20 vuoteen.

Aucklandin terveysviranomaisten mukaan viisi raskaana olevaa naista on sairastunut tautiin alueella. Kaksi heistä on menettänyt syntymättömän lapsensa.

"Erittäin surullista aikaa"

Waitematan ja Aucklandin piirikuntien terveyslautakuntiin kuuluva lääkäri Karen Bartholomew kertoi mediakonferenssissa, että vaikka lasten kuolinsyystä ei voida olla täysin varmoja, heidän äideillään oli menossa hoitokuuri sairautta vastaan.

– Tämä on erittäin surullista aikaa näille kahdelle naiselle ja heidän perheilleen. Tiedämme, että tuhkarokko voi aiheuttaa raskausajan komplikaatioita, joihin kuuluu muun muassa keskenmeno ja ennenaikainen syntymä.

Bartholomew’n mukaan naisten riski sairastua tautiin ei ollut yhtään sen suurempi kuin muillakaan uusiseelantilaisilla.

Suomessa tänä vuonna 10 tapausta

Tänä vuonna yli 1498 ihmistä on sairastunut tuhkarokkoon Uudessa-Seelannissa. Tapauksista 1246 on todettu Aucklandissa.

Suomessa tuhkarokkoon sairastui viime vuonna kuusitoista henkilöä. Alkuvuodesta 2019 tartuntatapauksia todettiin kymmenen. Terveyskirjaston mukaan tapaukset ovat olleet yksittäisiä ulkomailta tuotuja eivätkä ole levinneet perhepiirin ulkopuolelle. Vakavia tapauksia ei ole ilmennyt.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja