Tuhkarokkoa ja lääkkeille vastustuskykyisiä bakteereja tavattiin Suomessa edellisvuotta enemmän – "Se on iso globaali ongelma"

6:16
Huomenta Suomessa keskustellaan tuhkarokosta.

Tuhkarokon esiintymismäärät nousivat Suomessa viime vuonna, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Vuonna 2017 tuhkarokkotapauksia todettiin 11 ja viime vuonna 16. Kaikki tartuntatapaukset olivat peräisin ulkomailta. Tartuntojen määrän kasvussa näkyy THL:n mukaan taudin yleistyminen muualla maailmassa, myös Euroopassa.

–  Viimeisen 12 kuukauden aikana Euroopan maissa on raportoitu kymmeniä tuhansia tuhkarokkotapauksia, kertoo ylilääkäri Taneli Puumalainen THL:stä.

Suomeen tuotu tuhkarokko levisi muihin ihmisiin lähinnä perhepiirissä. Suurin riski tuhkarokon laajemmalle leviämiselle oli Pohjanmaalla, missä rokottamaton lapsi sairastui matalan rokotuskattavuuden alueella .

Puumalainen muistuttaa, että matkustajien kannattaa ennen matkaa tarkistaa oma rokotussuojansa. Tarkistus tulisi tehdä vähintään kuukausi ennen matkaa.

"Lääkeresitenssistä tulee olla huolissaan"

Myös lääkkeille vastustuskykyisten bakteerien esiintymismäärät nousivat Suomessa viime vuonna. THL seuraa neljän lääkkeille vastustuskykyisen bakteerin määriä. Niiden kaikkien esiintyvyys lisääntyi Suomessa edellisvuodesta.

Erityisesti kasvoi enterokokkitapausten määrä, joka kolminkertaistui 66:sta 205:een. Vastustuskykyisten enterobakteeritapausten määrä puolestaan lisääntyi yli puolella 48:sta 73:een.

Vaikka luvut ovat kasvussa, ne ovat THL:n mukaan yhä pieniä. Ylilääkäri Taneli Puumalainen THL:stä sanoo, että Suomen tilanne on maailmanlaajuisesti arvioituna erittäin hyvä tehokkaan hoitojärjestelmän ja sairaalahygienian ansiosta.

–  Mikrobien lääkeresistenssistä ilmiönä tulee olla huolissaan. Se on iso globaali ongelma, joka vaikuttaa hyvin laajalti siihen, minkä hintaisia ja miten tehokkaita mikrobilääkkeitä on jatkossa käytössä, Puumalainen sanoo.

Kaiken kaikkiaan tartuntatautien tilanne on Suomessa Puumalaisen mukaan vakaa. Hän huomauttaa, että maassa ei ollut viime vuoden aikana suuria epidemioita tai kansanterveyttä uhkaavia tapahtumia.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja