WHO: Koronaviruksen vastaisessa taistelussa "hämmästyttävää edistystä lyhyessä ajassa"

Nämä tekijät altistavat koronavirukselle eniten – suurin tutkimus julki Kiinassa viruksen puhkeamisen jälkeen 5:35

Koronaviruksen vastaisessa taistelussa on onnistuttu saamaan aikaan hämmästyttävää edistystä lyhyessä ajassa, julisti maailman terveysjärjestö WHO tänään lehdistötilaisuudessa Egyptin pääkaupungissa Kairossa.

WHO:n alueellinen hätätilajohtaja Richard Brennan kertoi trendien olevan lupaavia, mutta lisäsi, ettei vielä olla käännekohdassa.

Eilen muun muassa kerrottiin, että kuolemantapausluvut Kiinassa olivat eilen matalammat kuin yhtenäkään päivänä koko helmikuussa.

Koronavirukseen on tähän mennessä kuollut jo yli 2 000 ihmistä. Lähes kaikki näistä viruskuolemista on tapahtunut Manner-Kiinassa. Ensimmäiset uutiset koronaviruksen leviämisestä tulivat Hubeissa sijaitsevasta Wuhanin miljoonakaupungista joulukuun lopulla.

Afrikan mantereella yksi koronatapaus

Egyptin terveysministeriö ilmoitti viime viikolla ensimmäisestä vahvistetusta koronavirustapauksesta Afrikan mantereella. Tartunnan saanut oli ulkomaalainen, jonka kansallisuutta ei kerrottu.

WHO kertoi Egyptin terveys- ja väestöministeriön kanssa tehdyssä yhteisessä lausunnossa keskiviikkona, että myöhemmissä testeissä samaisen henkilön tulokset olivat negatiiviset. Perjantaina hänestä oli otettu positiivinen näyte.

Keskiviikkona ei ollut vielä selvillä, miksi potilaan tulokset olivat nyt negatiiviset. WHO:n korkea-arvoinen virkamies vakuutti keskiviikkona uutistoimisto AFP:lle, ettei karanteenissa olevan potilaan negatiivinen tulos tarkoita sitä, että Afrikan manner olisi viruksesta vapaa.

Hänen mukaansa muissa maissa voi olla taudinkantajia, jotka eivät ole välttämättä tulleet tietoon.

Keskiviikkoisen kokouksen aikana WHO:n virkamiehet kertoivat, että Egyptin viruspotilas on edelleen tarkkailussa. Hänellä ei kuitenkaan ole virukselle tyypillisiä oireita.

WHO:n Egyptin-johtaja John Jabbour kertoi AFP:lle, että järjestö pitää huolen siitä, että Afrikka olisi kyseisestä viruksesta vapaa Egyptin tapausta lukuun ottamatta.

"Väitteet taudin vakavuuden peittelystä perusteettomia"

Hätätilajohtaja Brennan otti AFP:lle kantaa virheellisiin tietoihin sosiaalisessa mediassa.

– Ei ole mitään todisteita siitä, että se (virus) olisi kehitetty laboratoriossa tai biologiseksi aseeksi, hän kertoi.

Väitteet siitä, että Kiina olisi yrittänyt peitellä taudin vakavuutta ovat Brennanin mukaan "suoraan sanoen perusteettomia".

Lue myös:

    Uusimmat