Kakkoslaatuiset frisbeegolf-kiekot toivat virkamiehelle tuomion lahjusrikkomuksesta – maksettavaksi rapsahti lähes 400 euroa

Virkamies otti vastaan yhdeksän vähäarvoista frisbeegolf-kiekkoa yritykseltä, jonka yritystuista päättämiseen hän osallistui. Oikeus katsoi teon lahjusrikkomukseksi ja määräsi rangaistukseksi kahdeksan päiväsakkoa.

Rikos tapahtui toukokuussa 2022, jolloin ELY-keskuksen virkamies oli kollegansa kanssa tarkastuskäynnillä frisbeegolf-kiekkoja valmistavassa yrityksessä. Tuomion mukaan virkamies oli pyytänyt saada 2-laatuisia kiekkoja käyttöönsä.

Mies tarjosi kiekoista maksua, mutta yritys ei halunnut ottaa vastaan sellaista. Niinpä mies otti kiekot vastaan ilmaiseksi.

Aiemmin mies oli ollut mukana päättämässä yritystuista, joita kyseiselle yritykselle myönnettiin kahdessa erässä yhteensä 122 500 euroa. Tarkastuskäynti liittyi ensimmäisen tukierään.

Virkamies kiisti oikeudessa syyllistyneensä rikokseen. Hänen mukaansa yrityksen edustaja kieltäytyi ottamasta häneltä maksua kiekoista vakuuttaen, että valuuvikaiset kiekot olivat jätemuovin arvoisia.

Virkamies oli sitä mieltä, että tällaisen kertaluonteisen vähäpätöisen lahjan vastaanottaminen ei voi mitenkään vaikuttaa yli sadantuhannen euron tukien myöntämiseen. Hänen mukaansa kiekot olisi murskattu uusien kiekkojen raaka-aineeksi, jos hän ei olisi vienyt niitä käyttöönsä.

Kiekkojen arvo 90 euroa

Syyttäjän mukaan kiekot olivat yhteisarvoltaan 130–180 euron arvoisia. Syyttäjä piti kiekkojen vastaanottamista voiteluna tai kiitoslahjana.

Virkamies kiisti tällaisen jyrkästi ja vetosi siihen, että yrityksen edustaja oli kertonut antaneensa kakkoslaatuisia kiekkoja muillekin yrityksessä vierailleille, mukaan lukien virkamiehille.

Hän vetosi valtiovarainministeriön ohjeisiin, joiden mukaan kohtuullisen tai tavanomaisen vieraanvaraisuuden vastaanottaminen ei yleensä ole omiaan vaarantamaan luottamusta virkatehtävien asianmukaiseen hoitoon.

Käräjäoikeus kuitenkin totesi, että valtiovarainministeriö on ohjeistanut virkamiehiään pidättäytymään jokseenkin kaikista tarjotuista etuuksista valvonta- ja tarkastustehtävien suorittamisen yhteydessä.

Oikeus totesi, että kiekkoja vastaanottaneelle virkamiehen tehtäviin kuului tuista päättämisen lisäksi useita vuosia jatkuva jälkiseuranta. Tehtäviensä takia hänellä oli myös korostunut vastuu pidättäytyä kaikista tarjottavista etuuksista.

Pohjois-Karjalan käräjäoikeuden mukaan kiekkojen arvo oli 90 euroa.

Oikeus katsoi, että virkamiehen olisi pitänyt ymmärtää, että kiekkojen vastaanottaminen on omiaan heikentämään luottamusta viranomaistoiminnan tasapuolisuuteen.

Ylitti tavanomaisen vieraanvaraisuuden

Rangaistusta miettiessään oikeus huomioi sen, että virkamies oli itse pyytänyt kiekkoja, joskin tarjonnut kiekoista myös maksua yritykselle.

Vaikka kiekkojen arvo oli vähäinen, se ylitti oikeuden mukaan kuitenkin hyväksyttäväksi katsottavan tavanomaisen vieraanvaraisuuden, kuten kahvitarjoilun.

Mies kertoi saaneensa asiasta jo varoituksen ja hän kertoi myös saamastaan mainehaitasta. Oikeus totesi, ettei varoitus kuitenkaan ole yllättävä virkamiesoikeudellinen seuraus tällaisesta toiminnasta.

Tästä syystä oikeus ei pitänyt myöskään sakkojen määräämistä kohtuuttomana seurauksena. Virkamiehen maksettavaksi kahdeksasta päiväsakosta kertyy hänen tuloillaan 344 euroa.

Lisäksi hän joutuu maksamaan 40 euron rikosuhrimaksun. Oikeus määräsi myös virkamiehen saamat yhdeksän frisbeegolf-kiekkoa valtiolle.

Tuomio ei ole lainvoimainen, joten osapuolet voivat valittaa siitä hovioikeuteen.

MTV Uutisten syytevaiheesta kertovassa jutussa kerrottiin virheellisesti, että kiekkojen kappalearvo olisi ollut  130–180 euroa ja yhteisarvo jopa 1620 euroa. Tämä ei pidä paikkansa ja virhe on oikaistu.

Lue myös:

    Uusimmat