SOL-siivousyhtiön esimies tuomittiin korruptiosta – pokkasi yli 19 000 euron lahjukset

Siivousyhtiö SOL:in esimiehenä työskennellyt mies on tuomittu törkeästä lahjuksen ottamisesta elinkeinotoiminnassa. Tuotetilauksia työnsä puolesta tehnyt mies pokkasi toiselta yritykseltä yli 19 000 euron arvoiset tilaajalahjat, eikä kertonut asiasta työnantajalleen.

Mies teki edustamansa suuren siivousalan yrityksen nimissä yhteensä kymmenien tuhansien eurojen arvosta erilaisia tuotetilauksia vuosina 2012–2014.

Yritys, jolta tuotteet tilattiin, palkitsi miestä lähettämällä tälle muun muassa 1800 euron arvoisen television, 1000 euron läppärin, noin 600 euron älypuhelimen sekä suuren määrän erittäin arvokkaita lahjakortteja.

Kaiken kaikkiaan mies sai hyvästä asiakkuudesta yli 19 000 euron lahjukset. Lahjat tulivat miehen henkilökohtaiseen käyttöön.

Käräjillä mies puolustautui ja kertoi, ettei ollut syyllistynyt mihinkään rikokseen tai toiminut tahallaan. Mies väitti, ettei tiennyt saamiensa lahjojen arvoja ja kiisti, että tilaajalahjat olisivat muutenkaan johtaneet lahjat antaneen yrityksen suosimiseen.

Käräjäoikeuden silmissä miehen toiminta täytti kuitenkin korruptiorikoksen tunnusmerkit.

Kuusikymppisen miehen katsottiin syyllistyneen törkeään lahjuksen ottamiseen elinkeinotoiminnassa ja hänet tuomittiin 5 kuukauden ehdolliseen vankeuteen.

SOL: Yrityksellä tiukka kanta lahjoihin

Tuomion taustalla oli muun muassa SOL-yhtiön edustajan todistajanlausunto, jonka mukaan firmalla oli ja on erittäin kielteinen kanta kaikenlaisiin lahjuksiin.

Syytteen tekoaikana SOL Palvelut Oy:n hallituksen puheenjohtajana toiminut nainen kertoi oikeudessa, että joka tapauksessa kaikenlaisten työssä vastaanotettavien lahjojen arvo sai maksimissaan olla 100 euroa, eikä yleensä edes niinkään paljoa.

Oikeudessa selvisi myös, ettei lahjukset vastaanottanut mies ollut edes kertonut saamistaan tilaajalahjoista työnantajalleen. Niistä ei ollut keskusteltu miehen omien esimiesten kanssa mitään. Sen sijaan lahjat oli toimitettu suoraan miehen henkilökohtaiseen käyttöön.

SOL:in edustajan arvion mukaan tilaajalahjat antaneen firman aggressiivinen mainonta ja lahjonta vaikuttivat entisen työntekijän tekemiin hankintoihin.

Edustaja kertoi myös, että jotkut lahjontaa harrastaneen yrityksen myymistä tuotteista olivat olleet kalliimpia kuin muualta tilatut tuotteet. 

Todistaja ei ollut itse törmännyt vastaavaan markkinointiin koskaan aiemmin.

Oikeus: Täytyi ymmärtää lahjojen arvo

Käräjäoikeus piti ilmeisenä, että korruptiorikoksesta syytetty mies oli tehnyt tilaukset lahjukset antaneelta firmalta nimenomaan siksi, että hän sai vastineeksi suuria tilaajalahjoja henkilökohtaiseen käyttöönsä jopa kuukauden tai parin välein.

Oikeus katsoi myös, että miehen oli täytynyt ymmärtää saamiensa lahjojen arvo, sillä kyse oli muun muassa euromääräisistä lahjakorteista.

Se jäi käräjäoikeuden mukaan näyttämättä, että miehen tekemät tilaukset olisivat olleet jutussa asianomistajana olleelle SOL-yhtiölle tarpeettomia.

Tuomioon riitti kuitenkin se, että miehen katsottiin työssään suosineen tilaajalahjat antanutta yritystä lahjojen takia. Mies itsekin kertoi, että olisi voinut tilata tuotteita toiselta firmalta, ja arveli, että hänelle lähetetyt lahjat liittyivät siihen, että yritys halusi varmistaa liiketoimintansa jatkuvuuden. 

Ehdollisen vankeusrangaistuksen lisäksi mies joutuu maksamaan saamiensa lahjusten koko arvon valtiolle. Maksettavaa jää yhteensä 19 338 euroa ja 60 senttiä.

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeuden tämänpäiväinen tuomio ei ole lainvoimainen, eli siihen voi yrittää hakea muutosta hovioikeudesta.

SOL ei yrityksenä ollut jutussa millään tavalla syytettynä.

Ei ensimmäinen tapaus

Tapaus ei ole ainoa laatuaan. 

Poliisi vei viime syksynä syyteharkintaan suuren korruptiotutkinnan liittyen asiakkailleen suuria tilaajalahjoja jakaneeseen yritykseen. Yrityksen epäillään antaneen lahjuksia yhteensä noin 370 000 euron arvosta. 

Yritykseen kytkeytyviä tapauksia on myös puitu oikeuksissa eri puolilla Suomea jo aiemmin.

MTV Uutiset kertoi syyskuussa Taipalsaaren kunnan virkamiehestä, jota lahjottiin uusilla puhelimilla, tietokoneilla ja televisioilla. Mies tuomittiin seitsemän kuukauden ehdolliseen vankeuteen.

Kesällä 2021 Pohjois-Pohjanmaalla pelastuslaitoksella työskennellyt mies tuomittiin niin ikään lahjuksen ottamisesta. Myös hänelle läheteltiin tuhansien eurojen arvosta lahjakortteja vastineeksi pelastuslaitokselle tehdyistä tuotetilauksista

2:57
Poliisi sai lahjukset antanutta yritystä koskevan rikostutkinnan valmiiksi viime syksynä. Näin tutkinnanjohtaja kommentoi tapausta tutkinnan ollessa vielä kesken.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja