Espoon tilapalvelujen asiantuntija haali yrittäjältä yli miljoonan lahjukset vastineeksi kaupungin tilauksista – oikeudelta ehdottomat vankeusrangaistukset

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus on langettanut ehdottomia vankeustuomioita lahjusjutussa, joka liittyy Espoon kaupungin tilapalvelujen hankintoihin.

Käräjäoikeuden mukaan tilapalvelujen LVI-asiantuntijana toiminut mies vaati ja sai lahjuksia yrittäjältä, jolle hän ohjasi tilattavia urakoita.

Käräjäoikeuden mukaan lahjusten kokonaissumma oli yli miljoona euroa.

Oikeus tuomitsi tilapalveluissa työskennelleen Petri Tero Kristian Nissisen, 50, kolmen ja puolen vuoden vankeuteen törkeästä lahjuksen ottamisesta. LVI-yrityksen omistaja Moses Arvi Johannes Mustonen, 31, sai kaksi vuotta vankeutta törkeästä lahjuksen antamisesta.

Rikoskokonaisuus ajoittuu vuosiin 2018–2020. Tänä aikana Mustosen omistama yhtiö LVI-Mustonen teki nuohoustöitä ja muita toimialaansa liittyneitä töitä muun muassa Espoon kaupungin kouluissa ja päiväkodeissa.

Käräjäoikeuden mukaan Nissinen vaati ja sai Mustosen yritykseltä lahjoja ja etuja sekä itselleen että lähipiirilleen. Edut järjesteltiin siten, että tavaraa ja palveluja tilattiin LVI-Mustosen nimiin ja Nissisen ohjeistamien henkilöiden käyttöön. Lisäksi Mustonen siirsi yrityksensä pankkitililtä rahaa Nissisen pankkitilille.

Lahjojen ja etujen vuoksi LVI-Mustonen sai Espoon kaupungin tilapalveluilta yhteensä miljoonien eurojen arvosta tilauksia sen sijaan, että työt olisi tilattu kaupungin ohjeiden mukaisesti puitetoimittajilta.

Tuomiosta ilmenee, että LVI-Mustonen Oy oli tehnyt töitä Nissisen tilaamana arviolta noin 4,5 miljoonalla eurolla vuosien 2018–2020 aikana. Yhtiön kokonaislaskutus oli tuona aikana ollut noin 7,8 miljoonaa euroa.

Nissinen kiisti oikeudessa syyllistyneensä rikokseen. Mustonen puolestaan myönsi antaneensa lahjuksia. Oikeus piti hänen osaltaan lieventävänä seikkana sitä, että Nissinen oli ollut lahjonnassa aloitteellinen ja nuorena yrittäjänä toimineen Mustosen motiivina oli ollut halu laajentaa liiketoimintaansa.

Kaksi muuta henkilöä sai ehdolliset vankeustuomiot törkeästä rahanpesusta. Syyttäjä vaati rangaistusta törkeästä rahanpesusta myös kolmannelle henkilölle, mutta hänen osaltaan syyte hylättiin.

Lue myös:

    Uusimmat