Mainos

Kaj Franck-muotoilupalkinto Jorma Vennolalle

Teollinen muotoilija Jorma Vennola on saanut tämän vuoden Kaj Franck -muotoilupalkinnon.

Vennola palkittiin muotoilun laaja-alaisena ja monipuolisena ammattilaisena. Hänen monet menestystuotteensa ovat käyttäjilleen tutumpia kuin suunnittelija niiden takana. Palkintosumma on 50 000 markkaa. Siihen liittyy Tapio Junnon suunnittelema mitali. Tänään on avattu myös Vennolan näyttely Design Forumissa. Katselmus antaa läpileikkauksen suunnittelijan tuotannosta.

Jorma Vennola, s. 1943, aloitti uransa 1970-luvulla Yhdysvalloissa lelujen ja lasiesineiden suunnittelulla. Siitä työkenttä laajeni kotitalouskoneisiin, traktoreihin, lasiin ja eritoten huipputeknisiin hanoihin. Jokainen suomalainen on ainakin vähintään kerran elämässään valuttanut vettä Vennolan suunnittelemista hanoista ja suihkuista. Tuttuja ovat myös hänen muotoilemansa shampoopakkaukset ja meikkirasiat.

Iittalan lasitehdas kutsui Vennolan suunnittelijakseen vuonna 1975. Suomalaisen lasin parissa hän työskentelikin seuraavat kymmenen vuotta. Tuolloin syntyivät Kuusi- ja Maininki-astiastot sekä teräspidikkeinen Paula-lasisto, josta tekijä palkittiin vuonna 1979 taideteollisuuspalkinnolla. Vennolan yksityisnäyttely Hiljainen kylä vuonna 1985 toi suunnittelijalle mainetta uniikkilasin tekijänä. Vennola on 1980-luvun jälkipuoliskolta työskennellyt Turussa ensin Ergonomia Design-muotoilutoimistossa ja nykyään ED-Design-yrityksessä yhtenä sen osakkaana.

Vennola on aiemminkin saanut julkista tunnustusta. Vuoden teolliseksi muotoilijaksi hänet nimettiin vuonna 1990. Hän on osallistunut moniin suomalaisen muotoilun saavutuksista kertoviin näyttelyihin ulkomailla ja pitänyt omia yksityisnäyttelyitä. Vennolan teoksia nähdään myös merkittävien kotimaisten taidemuseon kokoelmissa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.