Mainos

Terrafamen käyttökate ja liikevoitto nousivat plussalle loppuvuonna – ensi kertaa yhtiön historiassa

1:56

Tappiota tuottavan nikkelikaivoksen myynti on haastava työ, joka ottaa oman aikansa.

Terrafamen kaivoksen johtomiehet ovat elinkeinoministeri Mika Lintilää (kesk.) selvästi maltillisempia, kun arvioidaan, milloin uusi omistaja tai osaomistaja on selvillä. Tuore ministeri arvioi pari päivää sitten, että asiasta voisi olla uutta kerrottavaa jo tammikuun aikana.

– Edistystä neuvotteluissa on tapahtunut, mutta nyt ei puhuta viikoista, vaan pidemmästä ajanjaksosta. Meillä on ollut useampia kiinnostuneita neuvottelukumppaneita. Ratkaisun aikatauluun emme halua ottaa kantaa, Terrafamen hallituksen puheenjohtaja Lauri Ratia arvioi yhtiön tulosinfossa.

Terrafamen käyttökate kääntyi vuoden 2016 viimeisellä neljänneksellä 16 miljoonaa positiiviseksi, mutta muutos selittyy ennen kaikkea keskeneräisen tuotannon arvon muutoksesta, joka oli 47,2 miljoonaa euroa. Kokonaisuutena käyttökate oli viime vuonna miinuksella 120 miljoonaa euroa.

2:05

Kannattavaksi vuonna 2018

Toiminnan pysyvää muutosta kannattavaksi saadaan vielä tovi odottaa. Myös nikkelin maailmanmarkkinahinnan tulisi pysyä yli 9000 dollarissa tonnilta, jotta toiminta olisi kannattavaa.

– Toiminta on taloudellisesti kannattavaa vuonna 2018. Sen olemme ilmoittaneet aiemmin ja siinä tavoitteessa pysymme, Ratia linjasi.

Tällä hetkellä yhtiön kassassa olevat rahat riittävät helmikuulle saakka. Tosin valtioneuvosto on jo päättänyt 100 miljoonan euron lisärahoituksesta, mutta ne rahat ovat vielä valtion kassassa.

2:01

Ylösajo etenee

Kaivoksen ylösajo on yhtiön mukaan edennyt suunnitellusti. Työstä on tehty kolme neljännestä, kun mittarina pidetään metallien liuotukseen tarkoitettujen valtaisien primääriliuotuskasojen kokoamista.

– Huhtikuun lopussa tulemme saamaan primäärikasojen loppuosan täytettyä ja täydessä liuotusvauhdissa ollaan tämän vuoden lopussa, toimitusjohtaja Joni Lukkaroinen lupaa.

Hyvä uutinen on myös kaivoksen vesitaseen kuntoon saattaminen. Vuoden aikana alueella varastoitujen vesien määrä on pudonnut lähes 10 miljoonasta kuutiosta 3,8 miljoonaa kuutioon.

– Mitään ylimääräisiä juoksutuksia ei tänä keväänä tarvita, yhtiön johtomiehet lupasivat.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.