Mainos

Kaikkien aurinkomyrskyjen äiti on vasta tulossa

Avaruusmyrskyt ovat lisääntyneet ja auringon aktiivisuus on noussut. Auringon pinnalle on tullut paljon enemmän pilkkuja.

Auringon magneettikenttä on paljon levottomampi kuin maapallon, ja siinä tapahtuu suuria muutoksia 11 vuoden jaksoissa, kertoo Ilmatieteen laitoksen ryhmäpäällikkö Kirsti Kauristie. Nyt meneillään olevan jakson maksimi on vuonna 2013.

Auringon purkausten seurauksena nähdään muun muassa maapallon napa-alueilla komeita revontulia.

Juuri nyt on käynnissä kohtalaisen voimakas magneettinen myrsky. Tämä jakso on ollut poikkeuksellinen, koska nyt auringon pinnalla on ollut useampi peräkkäinen purkaus.

- Aurinkotutkijat sanovat, että auringon pinnalla oleva pilkkuryhmä näyttää siltä, että sieltä voisi vielä tulla jotain 9-19. päivä.

Nyky-yhteiskunta on paljolti avaruudessa toimivan teknologian varassa.

- Auringon aktiivisuus aiheuttaa avaruuteen nopeita aika- ja paikkavaihteluita. Sen seurauksena esimerkiksi tietoliikennesatelliittien toiminta saattaa häiriintyä ja paikannuspalveluissa saattaa esiintyä katkoja tai epävarmuutta.

- Jos lähiavaruudessa tapahtuu nopeaa vaihtelua olosuhteissa, se saattaa olla vahingollista näille teknologioille, Kauristie huomauttaa MTV3:n Huomenta Suomessa.

Auringon purkauksesta tulee energeettisten hiukkasten ryöppyä ja säteilyä, mutta ilmakehä suojaa maapalloa.

(MTV3)

Katso Ilmatieteen laitoksen ryhmäpäällikön Kirsti Kauristien haastattelu: (Huomenta Suomi 9.3.2012)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.